Doğumsal Anomaliler

Doğumsal anomaliler doğuştan itibaren anne ve babanın sorunudur. Çocuk büyüdükçe çocuğun sorunu da olmaya başlar. Çevrenin meraklı bakışları ailenin endişesi oldukça önemsenecek bir konudur. Dudak-damak yarıkları, konjenital nevüsler, el anomalileri, yapışık parmaklar, fazla parmak, kulak yokluğu, deformiteleri, kepçe kulak ve daha birçok anomali tarafımızca değerlendirilmekte ve çözümü sağlanmaktadır.

Dudak Yarıkları

Tek veya iki taraflı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Daha anne karnında ultrasonografi ile tesbit edilmektedir. Doğumdan itibaren ilk 3 ayda cerrahi olarak tedavisi yapılmaktadır. Yüz güldürücü sonuçlar sayesinde artık bu çocukların doğması bizleri endişelendirmemektedir.

Damak Yarıkları

Sert veya yumuşak damaktaki yarıklar nedeniyle burun ve ağız boşlukları birleşiktir. Bu boşlukların ayrılmaması halinde çocuğun yediği-içtiği şeyler burnundan gelmekte ve burun salgıları direkt ağız ve boğaz bölgelerine akarak enfeksiyona neden olmaktadır. Kulak enfeksiyonları oldukça sık görülmektedir. Ağız ve burun boşluklarının ayrılması ameliyatla araya dokulardan duvar örülmesiyle yapılmaktadır. Fonksiyonel önemi olan bu anomali eşliğinde konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğü de görülmektedir. Konuşmanın etkilenmemesi için 1 yaşından önce bu ameliyatın yapılması gerekmektedir. Konuşma bozukluğu olan çocuklarda boğaza yönelik ek ameliyat yapmak gerekebilmektedir.

Konjenital Nevüsler

Doğumda fark edilen bu ‘ben’ denilen lekeler kabarık, kahverngi-siyah renkte ve kıllı olabilmektedir. Bu lezyonların yakından takip edilmesi ve kötü huylu başka tümörlere dönüşmemesi için çıkarılmaları gerekmektedir. En az izle gizli görünmeyecek teknikler kullanılarak estetik sonuçlar alınabilmektedir.

Hemanjiom, Vasküler Malformasyon ve Damar Kaynaklı Tümöral Oluşumlar

Yüzde farklı dokuları tutan kabarık olabilen dışarıdan ise kırmızı-mor renkte görülen bazı yapılar dıoğuştan itibaren veya sonradan çocukları tüm vücudunda ama özellikle de yüzünde görülebilmektedir. Bunlar yüzeysel olabileceği gibi derin yerleşimli de olabilmektedir. Dokuların şeklini bozmakta ve anomali yaratmaktadır. İlaç tedavisi, damar tıkama yöntemleri ve cerrahi tekniklerle bu tür yapılar çıkarılmaktadır. Yüz şekli veya vücudun bulunduğu o bölgesi estetik sonuç almak üzere şekillendirilmektedir.

El Anomalileri

Yapışık parmaklar, fazla parmak oluşumu ve diğer doğumsal el deformite ve anomalileri de çeşitli yöntemler kullanılarak düzeltilmektedir. Estetik görüntü dışında fonksiyonel bozukluğa da neden olan bu anomalilerin erken yaşta düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde el fonksiyonları ileri yaşlarda istenilen düzeye gelememektedir.

Kulağın Olmaması

Doğuştan kulağın bir kısmı veya tamamı oluşmamış olabilir. Kulak gelişiminin durumuna göre bölgedeki dokular kullanılarak veya kaburga kıkırdakları kullanılarak yeniden kulak yapımı gerçekleştirilebilmektedir. Tek veya 2 senslı yöntemler kullanılarak kulağın durumuna göre cerrahi çözümler bulunmaktadır. 6 yaşında önce çocuğun farkındalığının psikolojik etkileri ortaya çıkmadan önce bu ameliyatları yapmak ve bu durumdan kurtulmak gerekmektedir.

Kepçe Kulak

En sık görülen kulak anomalisidir. Bunun da çeşitli tipleri ve alt gurupları vardır. Okul çağı öncesinde kulak kıvrımlarını oluşturarak kulağın normal duruşu ve pozisyonu sağlanırsa çocuğun ve çevresinin dikkatini bu bölgeden çekmek mümkün olmaktadır. Yarım saatlik bir işlemle kulak düzeltilmekte ve çocuk ağrısız bir şekilde eve gönderilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Borman Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hüseyin Borman

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al