Meme Rekonstrüksiyonu Kanser Sonrası Onarım

Meme kanseri nedeniyle memesi alınan (mastektomi yapılan) hastalarda meme rekonstrüksiyonu yani memenin tekrar yapılandırılması çok önemli bir konudur. Kadının eksik memesini tamamlamak kendisini bir bütün olarak hissetmesini sağlamaktadır.

Genel sağlık durumu uygun olan tüm kadınlarda meme rekonstrüksiyonu mutlaka yapılmalıdır. Karından ve sırttan alınan fazla dokularla bu yapılandırma gerçekleştirilir. Uygun vakalarda doku ekspansiyonu ve silikon meme implantı ile de bu yapılandırma sağlanabilir. Olgunun özelliğine göre, bu yöntemler harmanlanarak kombine bir yöntemle ideal meme şekline ulaşılabilir.

Meme yapılandırılması sonrasında meme başı ve çevresi de oluşturularak meme gerçek görünümüne kavuşturulmaktadır.

Meme kanseri kadınlarda çok sık görülen bir kanser türüdür. Tıptaki son gelişmeler sayesinde erken yakalanan meme kanserlerinde sınırlı bir meme dokusu çıkarılarak memenin büyük bir bölümü korunmaktadır. Beraberinde radyoterapi gerektiren olgular da mevcuttur. Bazı kanser türlerinde ise meme içi boşaltılarak deri korunmaktadır. Meme başının korunduğu durumlar da mevcuttur. Bu tür durumlarda silikon meme protezi kullanılarak ve bölgesel doku destekli ameliyatlarla çok iyi meme şekli elde etmemiz mümkün olmaktadır. Hastanın sadece kendi dokuları kullanılarak da yeni meme oluşturma yöntemleri vardır. Karın ve sırt bölgesi dokuları bu tür ameliyatlarda en sık kullandığımız dokulardır.

Memenin tamamının alındığı durumlarda ise karın bölgesindeki fazlalık olan doku alanı kullanılmakta ve yeni meme yapılmaktadır. Meme diğer memeye oldukça benzerlik göstermekte ve sıklıkla orijinal halinden daha güzel bir şekilde yapılmaktadır. Karın bölgesi tercih edilmeyen bazı durumlarda sırt dokuları kullanılarak meme yapımı etkili sonuçlar vermektedir.

Günümüzde artık aynı seansta meme yapımı mümkün olmaktadır. İlk ameliyatta tıbbi nedenlerle uygun olmayan vakalarda geç dönemde de bu ameliyat yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Borman Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hüseyin Borman

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al