Jinekomasti Ameliyat Süreci Nasıl Yürür?

Jinekomasti, erkek memesinin büyük olmasıdır. Çoğunlukla etken neden ergenlik döneminde alınan kilolardır. Bunun yanında kullanılan çeşitli ilaçlara bağlı olarak ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak da oluşabilir. Genellikle çift taraflıdır. Simetrik olabilir, asimetrik olabilir. Tek taraflı olduğunda altta başka bir neden yatıp yatmadığını araştırmak amacıyla mutlaka ultrasonla kontrol edilmesi gerekir. Ama yüzde doksanında etken neden ergenlik döneminde alınan kilolardır. Estetik cerrahi uzmanı Op. Dr. Defne Erkara jinekomasti ameliyatı süreci hakkında bilgi verdi.

Ergenlikte östrojen hormonu artışı olduğundan kilo alan kişilerde östrojen hormonu artışı olur. O yüzden meme bezi daha büyük olarak, çevresindeki yağ hücre oranı da daha fazla olarak gelişir. Bu gibi durumlarda ne kadar kilo verilirse verilsin daha sonra vücut formu normale gelse bile meme bezi ve oradaki yağ hücre artışı ortadan kalkmadığı için büyük meme görünümü devam eder. Yapılan sporla biraz kamufle edilmeye çalışılır. Bu durumda tamamen kamufle olmaz. Bilakis göğüs kası geliştiği için göğüs kasının meme bezini öne itmesi nedeniyle daha belirgin hale gelebilir. İşte bu gibi durumlarda biz devreye giriyoruz. Bunu düzeltmek amacıyla cerrahi işlem yapıyoruz.

Jinekomasti dereceleri

 

Memenin büyüklüğüne göre jinekomasti 4 derecede sınıflandırılır. En küçük boyuta 1. derece en büyük olana 4. derece deniyor. 1. ve 2. derece jinekomastide deride sarkma yoktur. Meme bezi ve yağlanma küçük boyuttadır. Deri alımı yapılmaz, sadece meme bezi ve yağları alırız. 1. ve 2. derece jinekomasti ameliyatı 1-1.5 saat kadar sürüyor. Hastanede yatmak gerekmiyor. Diren takmıyoruz. 

 

3. ve 4. derecede ise meme bezi çok büyüktür. Yağlanma fazladır. Deri gevşek ve sarkıktır. O yüzden meme bezi ve yağ alımı yanı sıra deriden de alım gerekir. Yoksa meme kendini toplamaz. Sarkık bir görüntü olur. 3. ve 4. derecelerde ise ameliyat 2-2.5 saat sürüyor. 1 gece hastanede yatış öneriyoruz. Mutlaka diren takıyoruz ama ertesi gün çıkartıyoruz. 

 

Ameliyat öncesi süreç

 

İlk muayenede doktor meme büyüklüğünün başkaca bir hastalık belirtisi olup olmadığına bakar. Bir hastalığa bağlı değilse jinekomasti derecesine göre ameliyat planlanır. Ameliyattan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar, vitaminler, sigara, bitkisel ilaçlar kesilir. İyileşmenin desteklenmesi için protein ağırlıklı beslenmekte yarar var. Başka bir hastalık veya kullanılan ilaç varsa bunu mutlaka ameliyatı yapacak doktora söylemek gerekir. Ameliyat sabahı gerekli tahliller yapıldıktan sonra bunlarda sorun yoksa kişi ameliyata alınır. 

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası süreç

 

Ameliyattan sonra fazla ağrı olmaz ama verilen ilaçları düzenli kullanmalısınız. Kanama, hematom veya morluk nadir de olsa görülebilecek komplikasyonlardır. Bunların tedavisi kolaydır. 4. gün duş yapılabilir. 1 ay korse kullanımı gerekir. Bu sayede dokular birbirine iyice kaynar. Bu 1 aylık süreçte ağır iş ve spor yapılması önerilmez. Sadece uzun olmayan yürüyüş yapılabilir. Kol ve göğüs kaslarını çok kaldırıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Yine 1 ay havuz, deniz, saunadan uzak durmakta yarar var. 1 ayın sonunda doku düzensizliklerini önlemek amacıyla el masajı öneriyoruz. Mümkün olmazsa düzenli yüzmek de aynı etkiyi sağlayabilir. 

 

Sonuç olarak; jinekomasti bir hastalık değil görsel sıkıntı yaratan estetik bir problemdir. Spor ve diyete rağmen küçülmeyen memelerin kişiyi rahatsız etmesi durumunda ameliyatla küçültülmesi mümkündür. Güvendiğiniz bir plastik cerraha muayene olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Defne Erkara Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)