Labioplasti ( iç dudak sarkması ) Ameliyatı

Kadınların genital bölgedeki stetik sorunlarına çare arayışı son yıllarda arttı. Vulva iç dudaklarıınn sarkması problemi yaşayan kadınlar sıklıkla estetik cerrahlara başvuruyorlar. Konu hakkında sorularımızı cevaplayan estetik cerrah Op. Dr. Defne Erkara labioplasti hakkında bilgi verdi.

Labioplasti Nedir?

Labioplasti, kadınlarda genital bölge üzerinde uygulanmakta olan ve cerrahi temellere dayanan estetik bir ameliyat yöntemidir. Uygulanmakta olan bu ameliyat ile vajinadaki iç dudakların küçültülmesi söz konusudur.

Labioplasti Ameliyatı Yapılma Nedenleri

 

Doğuştan veya daha sonra meydana gelmiş olan estetik bozuklukların uygun seviyede düzeltilmesi amacı ile labioplasti ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyatın yapılma nedenlerini daha geniş bir anlamda sıralayacak olursak;

 

  • Labium minor olarak adlandırılan iç dudakların normalden büyük olması ya da işlevini yitirmiş olması

  • Bikini gibi giysiler giyildiğinde, dışarıdan bakıldığında dudakların belli olması

  • Dudakların estetik görünümünü yitirmiş olması

  • Gevşeme sonucu kötü bir görünüme sahip olması

  • Labia majora olarak da adlandırılan dış dudaklardan dışarı taşması gibi sorunların tedavisini sağlamak amacı ile labioplasti operasyonu uygulanmaktadır.

 

Labioplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Küçük dudak ameliyatı, labium minörler üzerinde yapılmakta olan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat öncesinde hastaya genel veya lokal anestezi uygulanır. Ardından bölgede kesiler açılır ve böylece operasyon sürecine başlanır. Süreçte, hastaya gerekli müdahale ve düzenlemeler uygulanır. Son olarak başlangıçta açılmış olan kesiler dikilir ve ameliyat tamamlanır.

Ameliyat esnasında atılan dikişlerin, süreç sonunda alınması gerekmemektedir. Özel bir ip kullanılarak atılmış olan bu dikişler, ameliyat sonrası kendiliğinden erimektedir.

 

Labioplasti Kimlere Uygulanabilir?

 

Labioplasti, genel veya lokal anestezi uygulaması için bir risk durumu bulunmayan tüm bayanlara uygulanabilen bir ameliyattır. Gebe, emziren ya da ilaç tedavisi alan kadınlara uygulanamamaktadır. 18 yaşını doldurma şartı var. Ancak 16 yaştan itibaren aile izni ile yapılabilir.

 

Ameliyat Sonrası Hastanın Durumu

 

Labioplasti ameliyatı sonrası, hasta kendine gelir gelmez hemen taburcu edilebilir. Hekimin tavsiyede bulunabileceği ağrı kesici ve antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır. Ameliyattan sonraki ilk 1-2 haftalık süreçte hijyen açısından iç çamaşırların temiz olması oldukça önemlidir. Ilk günden itibaren hasta duşa girebilir, ama küvet ve hamam, sauna yasaktır. Tüm bunların haricinde ameliyat sonrası ilk yirmi gün boyunca spor ve  uzun süreli yürüyüşler yapılmamalı, cinsel ilişkiye ara verilmelidir.

 

Özetleyecek olursak labioplasti ameliyatı, kişide var olan estetik kaygıları gidermek, hastanın kendine olan güvenini kazanmasını sağlamak ve meydana gelebilecek olan enfeksiyon gibi sağlık sorunlarını çözüme kavuşturmak için yapılmakta olan bir cerrahi müdahaledir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Defne Erkara Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)