Jinekomasti ameliyatları

Jinekomasti ameliyatları: Jinekomasti erkekte memenin aşırı gelişmiş olmasıdır. Genetik, hormonal, bazı ilaçların kullanımı, aşırı kilo alımı jinekomastiye neden olabilir.
Jinekomasti erkekte memenin aşırı gelişmiş olmasıdır. Genetik, hormonal, bazı ilaçların kullanımı, aşırı kilo alımı jinekomastiye neden olabilir. Jinekomasti psikolojik olarak rahatsızlık veren kişinin özgüvenini bozan bir durumdur. Bazı erkekler bu durumdan dolayı aktivitelerini (yüzme, egzersiz gibi) kısıtlayabilirler. Kıyafet seçimiyle büyük memelerini gizlemeye çalışabilirler. Jinekomasti tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Yaygın olan iki taraflıdır. Özellikle tek taraflı olduğunda kötü huylu tümörler ekarte edilmelidir. Jinekomastide, yağ dokusu veya meme dokusu fazlalığı olabilir. Bazen deri fazlalığı( özellikle kilo kaybına bağlı) da olabilir.
Kimlere ameliyat yapılabir?
Ameliyata engel bir durumu olmayanlara
Memelerinin görüntüsünden psikolojik olarak rahatsız olanlar
Jinekomastiden dolayı fiziksel aktivitelerini kısıtlayanlar
Jinekomastde dolayıi sosyal çekingenliği olanlar ameliyat edilebilir.
Ameliyat ve anestezi 
Jinekomasti ameliyatıyla, meme büyüklüğü azaltılır, göğüs bölgesi düzleştirilir. Göğüs konturlarının ortaya çıkartılması amaçlanır. Lokal, genel ve sedasyon anestezisi altında yapılabilir. Meme dokusunu büyüklüğüne, yapılacak ameliyata ve hastanın isteğine göre anestezi şekli kararlaştırılır. Meme dokusunun yapısına göre ameliyat şekli kararlaştırılır. Ultrason ve muayeneyle meme dokusun yapısı hakkında fikir edinilir. Jinekomastinin nedeni fazla yağ dokusuysa liposuctiondan daha fazla yarar sağlanır. Liposuction, bir kaç tane 0.5 cm’lik izden kanüllerle girilerek fazla dokuların boşaltılmasıdır.Liposuctionun avantajı, daha az iz kalması ve daha iyi konturlar elde edilmesidir. Liposuctionla, daha az kanama ve ödem oluşur, iyileşme daha çabuk olur. Dezavantajı, meme bez dokusunun fazla olduğu durumlarda yetersiz doku çıkarılması olabilir. Bazen revizyon ameliyatı gerekebilir. Jinekomastinin nedeni meme bez dokusunun fazlalığıysa ve deri çıkarmak da gerekiyorsa açık teknikle ameliyat yapılır. Ameliyat izi meme başının normal deriyle olan sınırına yarımay şekline yerleştirilir. Deri çıkarmak gerekiyorsa ameliyat izi meme başının heriki tarafında yanlara doğru uzatılır. Açık ameliyat sırasında genellikle kanamayı ve sıvı birikimini azaltmak için dren kullanılır.
Ameliyat sonrası 
Kanama ve ödemi azaltmak, derideki sarkmaları önlemek için sargı, bandaj kullanılır. Kanama durumuna göre dren 1. veya 2. günü çıkarılır. Hastanede 1 veya 2 gün kalınır. İlk bir kaç hafta ödem ve morluklar olabilir. Bir kaç ay sonra göğsün şekli tam olarak ortaya çıkaçaktır. Bir kaç hafta kol haraketleriyle göğüs bölgesinde ağrı olabilir.
Riskleri 
Her ameliyatta olduğu gibi anestezi, kanama, enfeksiyon riski vardır. İki taraf arasında asimetri olabilir. Deri altında düzensizlikler olabilir. Deride sarkmalar olabilir. Meme başı duyusunda azalma veya kaybolma olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bilge Türk Bilen Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)