Jinekomasti - Kadınsı Meme Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde ve kadınlarda embriyolojik dönemde yani doğmadan önce erkeksi ve kadınsı özellikler belirlenmektedir. Buna bağlı olarak ergenlik döneminde hormonların artması ile kadınsı ve erkeksi şekillenmeler ortaya çıkar ve böylece kadınlarda ostrojen hormonunun etkisi ile meme büyümesi meydana gelir.

Erkeklerde ise testesteron hormonunu böyle bir etkisi olmadığı halde erkeklerin bir kısmında bu hormonun yıkım ürünlerine karşı gelişen duyarlılık nedeniyle memelerde kadınsı tarzda büyüme oluşabilmektedir. Bu değişikliklerin ergenlikten sonra erken gençlik dönemlerinde ortaya çıkacağı açıktır. Bazen tek taraflı da olabilmektedir. Ailede veya kişinin kendisinde acaba mememde tümör mü var gibi şüpheler uyandırabilmektedir. Bu değişikliklerin kadınsı meme gelişimine ait olduğu birtakım incelemelerle rahatlıkla ortaya konabilmektedir. Buna ek olarak aşırı kilo alma durumu da memelerin büyüklüğünü artırmaktadır. İleri yaştaki erkeklerde hormon seviyesinin değişmesine bağlı olarak da jinekomsti gelişmesi beklenebilir.

Genç erkeklerde memelerin büyük olması bu kişilerde sosyal sıkıntılar yaratmaktadır. Başkalarının yanında spor aktivitelerinden kaçınma, arkadaşlarının yanında soyunamama, dar kıyafetler giyememe bu sıkıntıların bir kısmıdır.

Jinekomasti tedavisi nasıl yapılıyor?

Jinekomasti tedavisinin amacı elbette ki memelerin küçültülmesidir. Günümüzde meme küçültme tedavisini cerrahi olarak yapmaktayız. Klasik yöntemde meme başı etrafından bir kesi ile girilerek meme dokusunun önemli bir kısmı çıkarılarak meme küçültülmektedir. Bu işlemde meme alt bölgesinde 5-6 cm kadar kesi izi kalması kaçınılmazdır ve nispeten büyük bir ameliyattır.

Ayrıca liposakşın yöntemi de kullanılmaktadır. Bu yöntemde 0.5 cm kadar küçük bir kesi bölgesinden girilerek burada bulunan yağ ve meme dokusu emilerek dışarıya alınmaktadır. Bunun daha da ilerisi Lazer liposakşın yöntemi kullanılarak deride meydana gelebilecek sarkıklığı-gevşekliği de azaltmak olasıdır.

Ameliyat sonrası hastayı neler bekliyor?

Jinekomasti alanına yapılan liposakşın işleminde hastaya bir kesi yapılmasa da meme bölgesi travmatize edildiği için bir miktar ödem yani şişme beklenir. Bu nedenle hastalara ameliyat sonrası dönemde korse giymelerini önermekteyim.

Hastalar genellikle 3-4 gün sonra banyo yapabilmektedirler ve tahminen bu günlerde işlerine dönebilmekte ve 3 hafta kadar sonra spor çalışmalarına başlayabilmektedirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sadullah Karun Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)