KABIZLIK PROBLEMİNİZİ ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ?

Yazar Gülsüm Kasapoğlu BaylıDiyetisyen • 14 Temmuz 2017 • Yorumlar:

KABIZLIK PROBLEMİNİZİ ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ?

Kabızlık ,  çağımızın en  önemli sorunlarından birisi bana göre. Hareketsiz bir yaşam, az su içmek, fastfood yiyecekler, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimi ve posası düşük besinler tüketmek kabızlığı da beraberinde getirmekte.

Ramazan ayında da, uzun süren açlık ve yetersiz su tüketimi nedeniyle kabızlık sık görülmekte. Gelin birlikte kabızlığınıza çözüm bulalım!

KABIZLIK NEDİR?

Dışkılamanın hacmi ve sıklığı bireyden bireye değişmekle birlikte , dışkılamanın gecikmesi ve sert, kuru olması kabızlık olarak kabul edilir. Normal dışkılama haftada 3 ile 12 kez dir. Bunun dışında ki seyrek ve az dışkılama kabızlıktır.

NEDENLERİ NELERDİR?

Fiziksel aktivite azlığı, az su tüketimi ve yetersiz posa alımı, yaşlandıkça metabolizmanın yavaşlaması, stresli bir yaşam ,vücutta kalsiyumun artması, tiroit bezlerinizin az çalışması, bazı demir ilaçları, vb. kabızlığa neden olan durumlardır.

KABIZLIK İÇİN ÖNERİLERİM ŞUNLAR;

2.5-3 litre su içmeye çalışın. Su metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ben çok su içemiyorum diyorsanız 1 ya da yarım litrelik şişenizi yanınızdan ayırmayın, hep göz önünde bulundurun. Böylece siz farkında olmadan bile su içmeye başlayacaksınız. Özellikle ramazan ayında kabızlık sorunu olanlara şekersiz kaynatılan kompostoyu önerebilirim.

Her gün 40-45 dk yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim. Hatta bu kural herkes için geçerlidir.

Kahve ve çay  tüketiminizi mümkün olduğunca azaltın. Çay ve kahve, suyu vücudunuzda tutacaktır. 5 bardak çayın, içtiğiniz suyun 1 litresini tuttuğunu biliyor muydunuz ? Bu yüzden 3 litre su içseniz bile 5 bardak çay içtiğinizde bu 2 litreye düşecektir. Buda bizim için yeterli sıvı alımına girmemektir.

Tuzlu besinler de aynı şekilde vücudunuzdaki suyu tutmakta. Tuz tüketiminiz günde 5 gramı(1 tatlı kaşığı ) geçmesin.

Bol posa tüketin. Posa bağırsak hareketlerinizi arttırarak dışkının bağırsaklarda uzun süre kalmasını engeller. Buda sizi kolon kanseri riskinden koruyacaktır. Ayrıca posa, su emilimini arttırır ve dışkının yumuşamasını sağlar. Posadan zengin besinler; Kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, taze sebzeler ve taze meyvelerdir. Kabuğu yenilen meyveleri mümkün olduğunca kabuklu tüketmeye çalışın.(mide probleminiz varsa kabuksuz tüketin.). Özellikle size önerebileceğim meyvelerden biri kabuklu armuttur. Çünkü ; kabuklu tüketildiğinde, posası en yüksek meyvedir.

Kuru meyveler çokta masum değildir. Ancak aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilirsiniz. Sabahları aç karına 1 bardak ılık su ve yanında 2 adet gün kurusu kayısı tüketebilirsiniz(diyabet hastası iseniz; kuru meyve tüketmeyin.). Ayrıca, kuru erik ve yaban mersini de dışkılamayı arttırmaya yardımcıdır.

Süt, yoğurt tüketirken içerisine eczanelerde bulabileceğiniz güvenilir markaların probiyotiklerinden günde bir kere ilave edip , içerisine 1 tatlı kaşığı keten tohumu katarak tüketebilirsiniz.

 

Sağlıklı kalın…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)