KADINDA SIK İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ

Yazar Mehmet Şevki SertÜrolog • 16 Kasım 2017 • Yorumlar:

Kadında anatomik olarak idar kanalı çıkışı(uretra),genital kanal çıkışı(vajina) ve biyük aptest kanalı çıkışı(anüs)birbirine çok yakın olarak yer alırlar bu nedenle bir taraftaki enfeksiyon kolaylıkla diğer tarafa geçebilir.Profilaksi(korunma) de alıması gereken pratik önlemler şöyle sıralanabilir :

1-Genital bir enfeksiyon varsa (vajinit,servisit ,ovarit vb.) bir kadın doğum uzmanının yardımı ile bu tedavi edilmelidir.

2-Büyük aptest yapıldıktan sonra arkadan öne doğru değil,önden arkaya doğru silinmeli tercihan antiseptik bir sabunla yıkanıp kurulanılmalıdır.Anal fissur,hemoroid gibi sorunlar varsa bir genel cerrahi uzmanına başvurarak tedavileri yaptırılmalıdır.

3-Cinsel yönden aktif olan kadınların ilişki öncesi ve sonrasında antiseptik bir sabunla vajen dış dudaklarını temizlemesi çok önemlidir.

4-En sık karşılaşılan sorunlardan biri de idrar tutmadır.Kadınlar oturarak idrar yaptığından bazıları herkesin kullandığı klozetleri kullanmak istemeyip idrarlarını saatlerce tutmaktadır.Bu da mesanenin aşırı gerilmesine ve reflüye neden olarak enfeksiyona neden olmaktadır.Bunu neden yaptıkları sorulduğunda kirli klozetlerden enfeksiyon bulaşmasından korktukları için yaptıklarını söylemektedirler.İdrar yapmadan klozet bir ıslak mendille temizlenip ihtiyaç giderildikten sonra eve gelindiğnde duş alınıp çamaşır değiştirilerek bu önlenebilir.Bilinenin aksine idrar tutmak enfeksiyona daha çok zemin hazırlamaktadır. erli klorlandığı sürece idrar yollarına bir enfeksiyon bulaşması çok zordur.Ancak sistiti olanların güneşlenme sırasında ıslak mayo ile uzun süre kalmaması yararlıdır.

5-Yine yanlış bir bilgi de havuzlardan enfeksiyon geçmesidir.Havuz suları yeterli klorlama yapıldığı sürece buradan bir enfeksiyon geçme olasılığı çok azdır.ancak sistiti olanların güneşlenme sırasında uzun süre ıslak mayo ile kalmamasında yarar vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şevki Sert Üroloji, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)