KRONİK PELVİK AĞRI

Kronik Pelvik (alt karın bölgesi) ağrı kadın ve erkekte bu bölgede yer alan organlardan kaynaklandığı gibi,nöromuskuler nedenler ve psikolojik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.Şimdi bu nedenleri sırasıyla inceleyelim:

 

Ürolojik nedenler ;

Sistit

Prostatit

Üretrit

Epididimoorşit

Varikosel

 

Jinekolojik Nedenler :

Vajinit

Salpenjit-Overit

Servisit

 

Anorektal Hastalıklar :

Anal Fissur

Proktit

Hemoroid

 

Noromuskuler Nedenler :

Sakral spinal Kord Hastalıkları

 

Diğer Nedenler :

Pelvik döşeme kaslarına ait spasmlar


 

TEDAVİ PRENSİPLERİ :

 

Bu yakınmalarla başvuran hastaya öykü ve fizik muayene sonrasında İdrar tetkik ve kültürü,Kan testleri,USG incelemesi sonrası gerekirse ürodinamik testler daha sonra da sistoskopik inceleme yapılır.Sistoskopik incelemede gerekirse biopsi de alınabilir.Bunlarla tanı konulduktan sonra tedaviye geçilir.

 

Prostatik Ağrı Tedavisi : a blokür ilaçlar,antibiyotikler,antiinflamatuar ilaçlar,5 a reduktaz inhibitörleri(Prostatik hiperplazi varsa)

 

Sistitler: Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma,bazen idrar kaçırma ile kendini gösterir.Tanısı yukarıda belirtilen tetkiklerle konur.Tedavide antibiyotik ve antispasmotikler gerekirse mesane fulgurasyonu uygulanır.

 

Skrotal Ağrı : Varikosel ve herniler cerrahi olarak tedavi edilirler.Orşit epididimit gibi hastalıklar uygun antibiyotik antiinflamatuar ve analjeziklerle bunun dışındaki ağrılarda ise fizyoterapi uygulanır.

 

Uretral Ağrı : Genellikle pozitif bulgu yoktur.Ağrı uretral mukozanın inflamasyonuna bağlı olabilir.Kadında östojen yetersizliği ağrıya yol açabilir.Dizuri, sık idrar ,nokturi ortaya çıkan semptomlardır.Sıklıkla enfeksiyon yoktur. Tedavisi çok zordur sistemik antibiyotikler ,a blokürler denenebilir ancak genellikle multidisipliner yaklaşım gerekebilir.

 

Jinekolojik Pelvik Ağrı :Dismenore,endometriyozis,pelvik enfeksiyonlar etiyolojide yer alırlar.Enfeksiyona bağlı ağrılarda antibiyotikler ilk seçenektir. Bazen pelvik malignitenin ilk belirtisi ağrı olabilir.

 

Nörolojik Nedenler : Sakral kök patolojilerine bağlı ağrılar bu dokuların innerve ettiği dokularda kendini gösterir.Tanı MR incelenmesi ile konur, tedavisi nedene yöneliktir.

 

Psikojenik Nedenler: Erkekte sertleşme sorununa bağlı gerginlik ve orgazm eksikliği gerilime ve ağrıya neden olabilir. Aynı sorun kadında da depresyona ve gerilim baş ağrılarına yol açabilir.Tedavide altta yatan nedenin ortadan kaldırılması yanı sıra anksiyolitik ve antidepressanlar kullanılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şevki Sert Üroloji, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)