Nokturi

Yazar Mehmet Şevki SertÜrolog • 25 Kasım 2020 • Yorumlar:

Nokturi idrar yapma ihtiyacı ile gece bir veya daha fazla uyanmayı ifade etmektedir.Uykunun bölünmesi ve daha sonra yeniden uykuya geçmedeki zorluk nedeniyle kişinin günlük performansını ve yaşam kalitesini bozması açısından önemlidir.

Nokturi sıklığı : yaşla görülme sıklığı artmaktadır. 50 yaş üzerinde daha çok erkeklerde olmak üzere kadınlarda da görülmektedir.Hastaların %55 i 45 yaş üzeri,%90 ı 70 yaş üzerindedir.

Nokturi nedenleri : 1) Tip 1 ve 2 Diyabetes Mellitus

                                     2) BPH (İyi huylu Prostat büyümesi) ve Prostat kanseri

                                     3) Aşırı aktif mesane

                                      4)Konjestif kalp yetmezliği ve Ödeme yol açan hastalıklar

                                       5)Uyku apnesi ve horlama  

                                       6)ADH hormonunun azalması (Diyabetes İnsipitus)

                                      7)Obezite

                                      8)Östrojen yetersizliği   

                                      9)Psikojenik nedenler           

Nokturi  Tanısı : Bunun için en az 3 günlük alınan sıvı miktarı  ile çıkartılan idrar miktarı ölçülmeli ve kaydedilmelidir(Biz buna işeme günlüğü diyoruz ki tanıda oldukça önemlidir).Bunun yanı sıra PSA,Üriner Ultrasonografi,Kan şekeri  ölçümleri(Açlık,tokluk,gerekirse insulin direnci),Kardiyolojik ve ödematöz hastalıklara ait İç hastalıkları muayene ve tetkikleri yapılmalıdır.Nokturi nin Önemi : Hastaların çoğu ileri yaş gurubunda yer aldığından nokturi ev kazalarının önemli  bir nedenidir birçok hasta gece takılarak düşmekte ve kalça ve ekstremite kırıkları sonucu hayatını dahi kaybedebilmektedir.

Tedavi : Tedavi nedene göre yapılır. BPH lı hastalara a blokür ilaçlar başlanmalı gerekirse bunlara antikolinerjik ilaçlar ve veya PD-5 inhibitörleri eklenmelidir.Bu tedaviye yanıt vermeyenlere TUR-P yapılmalıdır(kapalı prostat ameliyatı). Kalp yetmezliği olanlar tedavi olmalı diüretik ilaçlar gündüze kaldırılmalıdır. ADH yetersizliği olanlara Desmopressin dilaltı  olarak verilmeli bu ilaç sodyum düşüşüne yol açabileceğinden  hastaların  aylık sodyum kontrolleri  yapılmalıdır. Özellikle kadın hastalar bu ilaca daha duyarlı olup diğer yan etkileri bulantı ve diyaredir. Obezitesi olanlar mutlaka diyet ve egzersizle kilo vermelidir.Kronik venöz yetmezliği olanlara ödem tedavisi yapılmalıdır.Uyku apnesi olanlarda plazma da atrial natiüretik peptiid düzeyi yüksek bulunmuştur bunlara da sodyum kısıtlaması yapılmalı ayrıca asıl hastalığına yönelik cihazlarla solunum desteği verilmelidir.Yaşam tarzında değişiklikler de gereklidir : gece çay,kahve,alkol ,aşırı sıvı alımı kısıtlandırılmalıdır.Akşam ağır yemeklerden kaçınılmalı Sigarada  bulunan nikotinin  uyarıcı etkisi nedeniyle kullanılmaması  tavsiye edilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şevki Sert Üroloji, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)