KADINLARA ÖZEL REGL SANCILARINI HAFİFLETEN BİTKİLER HANGİLERİ?

Yazar Buket AdançDiyetisyen • 8 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Dismenore, adet dönemlerinde kadınların yüzde 50 sinde gözlenebilen yaygın bir sorundur. Başlıca iki grup altında değerlendirilebilir. Primer dismenore, herhangi bir ilgili nedene bağlı olmadan; sekonder dismenore ise pelvik bir bozukluğa(çikolata kisti gibi) bağlı olarak ortaya çıkar. Adet ağrısı genellikle kasıkta olur ve ağrının ortaya çıktığı dönem itibariyle adet öncesi, adet sırasında ve adet sonrasında kasık ağrısı olarak ifade edilir. Bazı bitkisel çaylar bu dönemde sık karşılaşılan şikayetlerin hafifletilmesinde yararlı olabilmektedir.

Kişilerde bu dönem içerisinde ortaya çıkan kasılma/spazm şikayetlerinin hafifletilmesi için spazm çözücü etkiye sahip bitkilerden yararlanılabilir. Bu amaçla civanperçemi, mayıspapatyası ve gültomurcuğıu, rahimdeki spazmın hafifletilmesinin yanı sıra hafif yatıştırıcı özelliği ile adet döneminde kadınlarda ortaya çıkan gerginliğin azaltılmasına yardımcı olacak, kişinin rahatlamasını sağlayacaktır.

Zerdeçal ve söğüt kabuğu gibi prostaglandin baskılayıcıları adet döneminde vücutta oluşan ödemin uzaklaştırılması ve ağrının hafifletilmesinde yararlı olabilmektedir.

Bitkisel östrojen özelliğe sahip olan kırmızıyonca, vücutta östrojenik reseptörlere bağlanarak, adet döneminde salgılanan östrojen hormonunun bağlanmasını kısmen engeller. Açıkta kalan östrojenin, karaciğerde hızla parçalanmasını sağlamak üzere karahindiba gibi karaciğer işlevleri destekleyen bitkisel ürünlerden yararlanılır.

Diğer taraftan adet kanamasını azaltmak ve kontrol altında tutmak amacıyla çobançantası yararlı olmaktadır.

ÖNERİLER/UYARILAR:

Bu bitkileri ayrı ayrı hazırlamak yerine kadınlarda bu özel günler için hazırlanmış çay karışımı marketlerde poşet bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Bu çaydan, adet dönemi içerisinde günde 4 defa içilmesi etkili olabilmektedir. Ardışık 3-4 adet dönemi birer hafta kullanılması durumunda daha kuvvetli olması gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)