Kahvaltı Neden Önemlidir?

Yazar Ecem OcakDiyetisyen • 14 Ocak 2020 • Yorumlar:

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. O kadar kıymetli ki biz ona ‘’altın öğün’’ diyebiliriz. Uyandıktan sonra metabolizmayı harekete geçirmek için kahvaltı şart. Okuldaki başarı performansının artması, iş yerlerinde işe olan konsantreyi sağlamak, daha zinde bir gün geçirmek için kahvaltı büyük önem taşıyor. Sağladığı yararlar ise bunlardan bir kaçı.

Uyandığınızda vücudumuzun kasları ve beynin ihtiyacı olan glikoz genellikle düşüktür. Kahvaltıda yediğiniz süt ve süt ürünleri, tahıl, meyve gibi yiyeceklerden ve içeceklerden karşılamış olursunuz.

Çoğumuz kahvaltıyı zamanımız olmadığı veya üşendiğimiz için atlıyoruz. Çoğu zaman da iştahım yok diye kahvaltı yapmayı reddediyoruz. Vücudumuzun sabah mutlaka bir şeyler yemeye ihtiyacı var. Atlanıldığı takdirde gün boyunca hep bir acıkma ve doymama hissi ile birlikte fazla yemiş olursunuz. Ayrıca bu kişilerde gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, öğrenilen bilgileri hatırlamakta zorlanma, dikkatsizlik gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

     Çocuklar bazen sabah kahvaltı yapmayı istemezler. Araştırmalar özellikle okula giden çocukların kahvaltı yaptıklarında yapmayanlara göre başarı performanslarının ve konsantrenin daha yüksek olduğunu gözlemlemiştir. Kahvaltı yapamayan çocukların abur cubur ve kalorili yiyecekleri tercih etme olasılıkları yüksektir. Bu da fazla kilolu ve sağlıksız büyüyen çocuklara sebep olur.

    Sağlıklı bir kahvaltı doğru karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli olmalıdır. Eğer özel bir sebebiniz yoksa kahvaltıda tam tahıllı ekmekleri, peynir, yumurta, mevsim yeşillikleri, taze meyve veya süt ve süt ürünlerinden oluşan bir kahvaltı hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçimdir. Tabi ki her gün aynı kahvaltıyı yapmak da biraz sıkıcı olabilir. Yulaflı, yoğurtlu, bademli, taze veya kuru meyveli kahvaltılar da arada tercih edilebilir.

Kısaca kahvaltıya gereken önemi vermelisiniz. Çünkü iyi bir kahvaltı sağlıklı bir yaşama atılan ilk adımdır. Özellikle kahvaltıyı atlayan çocuklarda demir, kalsiyum, çinko gibi çeşitli vitamin, lif ve mineral eksikliği gözlenebileceğini unutmayın. Kahvaltı atlama nedenleri arasında en sık karşılaşılan zamansızlık problemi için mutlaka çözüm ve alternatifler üretilmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)