Makaleler 28/04/2025

Kalıcı Kilo Kaybının Temel Prensipleri

Dyt. Duygu Çetin Diyetisyen
Dyt. Duygu Çetin
Diyetisyen

Kilo kaybı süreci yalnızca estetik değil, aynı zamanda metabolik sağlık açısından da önemlidir. Ancak kilo vermekten çok, verilen kilonun korunması —yani kalıcılığın sağlanması— uzun vadeli başarı için belirleyicidir. Araştırmalar, kısa süreli ve kısıtlayıcı diyetlerin çoğunlukla başarısız olduğunu ve bireylerin eski kilolarına geri dönme riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kalıcı kilo kaybı için sürdürülebilir yaşam tarzı değişiklikleri esastır.

1. Gerçekçi ve Kişiye Özgü Hedefler Belirlenmelidir

Her bireyin metabolizması, genetik yapısı, hormonal dengesi ve yaşam koşulları farklıdır. Bu nedenle, kilo kaybı hedefi belirlenirken genel değil kişiye özel planlama yapılmalıdır. Hızlı kilo kaybı hedeflemek, metabolizmayı yavaşlatabilir ve psikolojik motivasyonu düşürebilir.

2. Dengeli ve Yeterli Beslenme Esastır

Makro ve mikro besin ögeleri açısından dengeli bir beslenme planı, hem enerji açığını sağlamak hem de vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılamak için gereklidir. Uzun vadede karbonhidrat, protein ve yağ dengesine dikkat edilen, yüksek lif içeriği olan ve düşük glisemik indeksli besinler içeren planlar daha başarılıdır.

3. Fiziksel Aktivite Alışkanlık Haline Getirilmelidir

Haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapılması, kilo kaybının desteklenmesi ve verilen kilonun korunması için önemlidir. Günlük hareketlilik, kas kütlesinin korunması ve metabolizma hızının sürdürülmesine yardımcı olur.

4. Davranışsal Değişiklikler Kalıcılığı Artırır

Yeme farkındalığı, stres yönetimi, duygusal yeme ile baş etme yöntemleri gibi davranışsal müdahaleler kalıcı kilo yönetiminde önemli yer tutar. Bireyin tetikleyicilerini tanıması, otomatik yeme davranışlarını sorgulaması ve destek alması fayda sağlar.

5. Uyku ve Stres Yönetimi Göz Ardı Edilmemelidir

Yetersiz uyku ve kronik stres, ghrelin ve leptin gibi iştah hormonlarını etkileyerek aşırı yeme davranışını tetikleyebilir. Bu nedenle uyku düzeni, zihinsel sağlık ve stres yönetimi de kalıcı kilo yönetiminin bir parçasıdır.

6. Sosyal Destek Başarıyı Artırır

Aile bireyleri, arkadaşlar veya destek gruplarıyla birlikte hedefe yürümek, motivasyonu artırır ve bireyin sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemesini kolaylaştırır. Ortak hedeflere sahip bireylerle iletişimde olmak, zorluklarla baş etmede moral desteği sağlar ve kişinin yalnız olmadığını hissetmesine yardımcı olur.

Dyt. Duygu Çetin

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.