Kalp Damar Sağlığı ve Balık

Yazar Enes BaykalDiyetisyen • 16 Eylül 2019 • Yorumlar:

Balık içeriğinde vücudumuz için olmazsa olmaz proteinler taşıyan, yağ içeriği diğer et gruplarına göre daha az olan ve vücudumuz için çok önemli yağ asitlerinden biri olan omega-3’ü barındıran; B1,B2,B3,B6,B12 ve A vitaminlerini; fosfor, magnezyum, selenyum, iyot, çinko, sodyum ve potasyum minerallerini bulunduran vücudumuz için çok zengin bir besin kaynağıdır. Peki balığın kalp ve damar sağlığıyla ilişkisi hakkında neler biliyoruz?

-Proteinler kalbimiz için çok sağlıklı besin maddeleri. Fakat et grubunda doymuş yağ içeriği yüksek olan etlerin fazla tüketimi damar sağlığını tehdit ediyor. İşte tam da bu noktada düşük ve sağlıklı derecedeki yağ miktarıyla balık devreye girerek damar sağlığını tehlikeye atmadan kalbimizi yararlı proteinlerle beslememize olanak sağlıyor.

-Haftada en az bir kez uskumru,somon gibi yağlı bir balığın tüketimi içerdiği omega-3 sayesinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Balık yağı, asıl görevi kanamaları durdurmak olan, trombositlerin yapışkanlığını azaltarak damar içerisinde birikip damar tıkanıklığı oluşturmasını; kan akışkanlığını, trigliserit, kötü kolesterol olarak bilinen damar sağlığını bozabilecek LDL ve VLDL seviyelerini azaltarak damar içinin zarar görmesini ve tıkanmasını engelliyor.

Diyetinize haftada en az 2 gün balık eklemeniz. Sizi bir çok hastalık ve risklerinden kurtarır.

-Balık içeriğindeki yağ asitleri sayesinde damara zarar veren kötü huylu kolesterolü(LDL) düşürüp, vücudumuzun D vitamini yapımında kullandığı iyi huylu kolesterolü(HDL) yükselterek de damar sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

-Balığın içerisinde çeşitli B vitaminleri bulunur ve bunlarında kalp ve damar sağlığıyla ilişkileri gözlemlenmiştir. B1 vitamini kan hücreleri oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asit üretiminde rol oynar; kalp ve sinir sistemi kaslarının gerginliğinin korunmasında anahtar rol üstlenir. B3 vitaminin ise kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmede etkili olduğu son araştırmalarda tespit edilmiştir. B6 vitamini  kırmızı kan hücreleri oluşumunu sağlar ve kolesterol birikmesini engellerek kalbi korur. B12  vitamini folik asit ve B6 ile kalp hastalığı ve damar tıkanıklığını önler.

-Balık içeriğindeki minerallerle de kalp ve damar sağlığımızı korumaya devam ediyor. Potasyum zamanla vücuttaki kalsiyumun damar sertleşmesine sebep olmasını önleyici etkiye sahip bir mineral ve balık içerisinde bulundurduğu potasyum ile damar sertleşmesini de önleyebilecek bir besin. Aynı zamanda fosfor da kalp kasının kasılmasında görev alıyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)