Kalp Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 14 Haziran 2019 • Yorumlar:

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Düzensiz beslenildiğinde vücutta oluşan yağlar zamanla damarlarda plak oluşmasına ve bu şekilde kalbe giden damarlarda daralma ya da tıkanmaya neden olabilir. Kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeli, düzenli spor yapmalı, zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıyız.

Herkesin bildiği sağlıklı beslenme tablosunda et yememek, yağ tüketmemek, bol bol yeşillik almak yer alır. Esasında bu bilgi tam anlamıyla doğru değildir. Et de yiyebilirsiniz, yağ da tüketebilirsiniz. Bunlar da vücudumuz için gereklidir. Önemli olan nasıl ve ne kadar tüketmemiz gerektiğidir. Doymuş yağ asitlerinden zengin olan besinleri az tüketmeye özen göstermeliyiz. Margarin, hayvan yağı, kuyruk yağı, katı yağlar doymuş yağ asitlerinden zengindir ve damar tıkanıklığı oluşmasını kolaylaştırıcı ürünlerdir.. Bu yağlar yerine zeytin yağı tüketmek sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Belli bir oranda yemek koşuluyla tereyağı da vücudumuz için gerekli asitleri barındıran yağlardandır.

Yağ gibi bir diğer merak edilen konu et tüketimidir. Et protein deposudur. Bu yüzden hiçbir hekim et yenmemeli diyemez. Etin yağsız kısmından, en kırmızı bölümünden olmak şartıyla et tüketebilirsiniz. Tabi burada da abartıya kaçmamak önemli kurallardan biridir. Tavuk derisindeki yağın da damar sağlığı açısında son derece faydasız olduğunu belirtelim. Tavuğu pişirirken mutlaka derisini ayırın.

Kalp damar sağlığı için tuz ve şeker tüketimini de sınırlandırmalısınız. Tuz tüketimini sınırlandırmak kalp damar sağlığıyla birlikte tansiyonun kontrolü için de önemlidir. Kalp krizini destekleyen hastalıklardan biri yüksek tansiyon, diğeri şeker hastalığıdır. Bizim için günde 6 gram tuz tüketmek yeterliyken Türk toplumu olarak tuza düşkünlüğümüzden dolayı fazla tüketiyoruz. 6 gram tuz yaklaşık 1 çay kaşığına denktir. Bu miktarı gün içerisinde yediğimiz gıdalarla karşılıyoruz. Bunun dışında ilave edilen tuzlar keyfe kederdir. Masada tuzluk bulundurmamalıyız.

Tuz gibi şekeri de tavsiye etmiyoruz. Aslında burada özellikle bahsetmek istediğimiz konu rafine edilmiş şekerler. Katkı maddesi konulmuş,işlenmiş bu şekerler kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir.

Diğer dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:

  • Sigara içmeyin, alkolü sınırlandırın.
  • Dengeli beslenin.
  • Her gıdadan yeteri kadar alın.
  • Sağlıksız yağları tüketmeyin. Zeytin yağı, fındık yağı, tereyağı gibi faydalı yağları da abartılı kullanmayın.
  • Kızartma alışkanlığını ortadan kaldırın.
  • Sebze tüketin.
  • Hamur işi, fast food gibi yiyeceklerden uzak durun.
  • Kırmızı eti yağsız tüketin.
  • Yumurtayı yağda değil, kaynatılmış olarak tercih edin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)