Kalp Krizinden Korunmanın Yolları

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 14 Haziran 2019 • Yorumlar:

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanarak kan akımının yavaşlaması ve kalp kasına yeterince oksijen gitmemesi sonucunda oluşur. Meydana gelişinde birtakım risk faktörleri vardır. Kalp krizinden korunmanın yolu da bu risk faktörlerini ortadan kaldırmaktan geçer.

Kalp Krizine Karşı Önleminizi Alın

Düzenli spor yapın...Sağlıklı bir hayat düzenli spor yaparak sağlanabilir. İlla ki profesyonel olarak sporla uğraşmak gerekmez. Özellikle bir spor alanına yoğunlaşmak da önemli değildir. Yürüyüş yapabilir, koşabilir, yüzebilirsiniz . Önemli olan sporu hayatınızın içine sokup düzenli bir şekilde uygulamaktır.

Sağlıklı beslenin...Kalbinize dost, sağlıklı, faydalı besinler tüketin. Doymuş yağ asitinden fakir besinlere yönelin. Katı yağlardan, margarin gibi işlenmiş ürünlerden ve hayvan yağlarından uzak durun. Eti yağsız ve abartmadan tüketin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.

Sigarayı bırakın...Sigara içmek, kalp sağlığı açısından da zararlı etkilere neden olur ve kalp krizi riskini arttırır. Yaşam süresi sigara ile kısalır. İlerleyen yaşlardan birçok hastalığa neden olur.

Tansiyonu düşürün... Yüksek tansiyon kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biridir. Kan basıncının damar içi duvarlarına basınç yapmasıyla karakterizdedir. Bu nedenle yüksek olan tansiyonu düşürmek kalp krizi riskini azaltmak demektir.

Kolesterolü düşürün... Kötü kolesterol damaların içinde biriktiğinde damar tıkanıklığına ve dolayısıyla kalp krizine neden olur. Kolesterolü düşürmek sağlıklı beslenmeyle, düzenli spor yapmakla mümkündür.

Şekeri kontrol altına alın... Kalp krizi riskini artıran hastalıklardan biri de şeker hastalığıdır. Şekeri kontrol altında tutmak kalp krizi riskini azaltacaktır.

Stresten korunun... Stres kalp krizini tetikleyen sebepler arasındadır. Özellikle büyük şehirlerde yaşamak, iş hayatı ve geçim derdi gibi durumlar stres faktörünü ortaya çıkarabilir. Kendinize vakit ayırarak ve doğa tatillerine çıkarak stresten korunabilirsiniz.

Düzenli uyuyun... Düzenli uyku kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Günde 8 saat uyuyan kişilerde kalp hastalıklarının yakalanma riski düşerken yetersiz uyku kan basıncını olumsuz etkileyebilir.

Düzenli kontrollerinizi yaptırın... Kalp krizinden korunmak için düzenli olarak doktora başvurup tansiyon ve kolesterol seviyelerinizi ölçtürmelisiniz. Özellikle 40 yaşından sonra yılda bir check-up yaptırılmasını öneriyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)