Kanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

KANAL TEDAVİSİ SONRASI DOLGU VEYA KAPLAMA İÇİN NE KADAR BEKLENMELİDİR?

Kanal tedavisi iyi yapılan bir dişin restorasyonuna hemen başlanabilir. Diş eti iltihabı gibi bazı durumlarda doktorunuz uygun restorasyon için beklenmesini ve ilave tedavilerin yapılmasını tavsiye edebilir. Uygun tedavilerin ve planlamanın doktorunuz tarafından yapılması doğrudur.

KANAL TEDAVİLİ DİŞİN ÖMRÜ KISALIR MI?

Kanal tedavisine ihtiyaç duyan dişler genellikle derin çürükle veya başka nedenlerle enfekte olmuş dişlerdir. İşlem sırasında çürüğün temizlenmesine bağlı olarak veya kanalların temizlenmesi için gereken girişlerin sağlanması aracıyla büyük miktarda diş dokusu kaybı oluşur. Bu dişler sağlam dişlere oranla daha zayıf ve kırılgan olabilirler. Yani kanal tedavisi dişin ömrünü kısaltmaz aksine çeşitli nedenlerle hasar görmüş dişin uzun yıllar kullanılabilmesini sağlar. İyi yapılmış bir kanal tedavisinin ardından doğru teknikler kullanılarak yapılan dolgu ve kaplama ile diş sağlığının korunması ve dişin uzun yıllar ağızda kalması mümkündür.

AĞRISIZ DİŞE KANAL TEDAVİSİ YAPILIR MI?

 

Bazen diş hekimine herhangi bir sorun ile gittiğinizde diş hekiminiz dişlerinizin röntgenine bakıp sizi hiç rahatsız etmeyen bir diş için kanal tedavisi önerebilir. Bu diş daha önce yapılmış bir kanal tedavili ve ağrısız  olabilir. 

Kök kanalı, dişin sinirinin çıkarıldığı ve ortaya çıkan boş sinir kanalının sızdırmaz malzeme ile doldurulduğu bir işlemdir. 

Bakteri, travma veya derin diş işlemlerine bağlı oluşabilen ve geri dönüşü olmayan sinir hasarı oluşan dişlere yapılır.  Hastalar, soğuk yiyeceklere / içeceklere zonklayan veya aşırı tepki veren ağrılı bir dişten şikayet edebilirler.  Bunlar, sinirin şiddetli bir şekilde tedirgin olduğuna dair ipuçları olabilir ki, sonunda bu sinirler ölecektir.

 Tersine, hasta dişin etrafındaki diş etlerinin şiştiğini, dişin ısırmaya duyarlı olduğunu veya dişin üzerindeki diş etlerinde şişlik veya sivilce olduğunu belirtebilir.  Bu tür bulgular, dişteki sinirin çoktan öldüğünü ve apse adı verilen bakteriyel enfeksiyonu göstermektedir.  Her iki durumda da, bu tür dişler, sorunlarını çözmek için kök kanal tedavisine ihtiyaç duyacaktır.

Bu dişler genellikle bir diş muayenesinde tesadüfen bir apse veya bir röntgenle tespit edilir. Bazen acil bir durum oluşturmaz. Bununla birlikte, dişi uzun süre tedavisiz bırakmak şişmeye, ağrıya veya enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

 

KANAL TEDAVİLİ DİŞLERDE AĞRI OLUR MU?

 

İyi bir şekilde yapılan kanal tedavilerinden yıllar sonra bile dişin kırılması, dolgunun etrafından çürümesi, kaplamanın düşmesi gibi çeşitli nedenlerle diş tekrar enfekte olabilir. Bu durumda dişte ağrı veya apse oluşabilir. Bu dişlerdeki kanal tedaviler yenilenerek tekrar sağlığına kavuşturulabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)