Kanal Tedavisi ile Her Dişi Kurtarabilir Miyiz?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

Modern kanal tedavisi eski yöntemlere hiç benzemez. Rutin dolgulara çok benzer ve dişin durumuna ve kişisel koşullara bağlı olarak genellikle bir ya da iki randevuda tamamlanabilir. Kanal tedavisi, oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Tedavi sonrasında hemen gülümsemeye, ısırmaya ve kolaylıkla çiğnemeye dönebilirsiniz.Kanal tedavisi dişin tek köklü veya çok köklü olmasına bağlı olarak 30 - 60 dakika arasında tamamlanmaktadır. Eğer tedavi edilen diş iltihaplı değil ise tedavi tek seansta tamamlanabilir. Fakat tedavi edilecek dişin kökünün ucunda apse varsa kanal tedavisi iki ya da üç seans sürebilir.

Dişin içindeki tüm enfekte dokuyu çıkarmanın ve dişin ana kanalının tamamen temizlenmesinin kanal tedavisinde çok büyük önemi vardır. Eksik temizlenmiş ve eksik doldurulmuş kök kanalları ilerleyen yıllarda dişin kökünde apse oluşumuna ve hatta dişin kaybına sebep olabilir.

Kanal tedavisi esnasında köklerdeki mikroorganizmaları yok etmek için, kanalı sterili etmek için sodyumhipoklorit, klorheksidin, edta gibi solüsyonlar ve lazer kullanılmasının sterilizasyon seviyesini iyileştirdiği hakkında birçok çalışmalar bulunmaktadır.

Sorunsuz bir kanal tedavisi, kanalın kök ucuna kadar tamamen temizlenip doldurulmasına bağlıdır. Kanal sistemi tüm bakterilerden arındırıldıktan sonra yeniden enfeksiyon oluşmasını önlemek için özel dolgu materyalleri ile hermetik bir şekilde doldurulur.

Hasarlı Dişlerinizi Kurtarır

Kanal tedavisi ile, diş çok büyük iltihapa sahip değilse, hasar görmüş çoğu diş tedavi edilebilir. Endodonti tedavilerindeki gelişmeler, birkaç sene önce kaybedilecek olan dişlerin kurtarılmasını sağlamaktadır. Endodonti tedavisinin etkili olmadığı durumlarda dişi kurtarmak için kök ucu rezeksiyonu dediğimiz endodontik ameliyatlar değerlendirilebilir.

Estetik Görüntü Değişmez

Doğru yapılmış kanal tedavisi dişin renginde ve formunda değişikliğe sebep olmaz. Tedavi edilen diş ön bölgede olsa bile hastalarımız rahatça gülüp konuşabilirler. Fazla madde kaybına uğramış bir dişi kanal tedavisi ile kurtarmak, implanta göre daha ekonomik ve basit bir tedavi seçeneğidir. Başarılı bir kanal tedavisi esetetik ve fonksiyon olarak uzun yıllar kullanılabilir.

Kanal tedavisi ile tedavi edilen çoğu diş diğer doğal dişler kadar dayanıklı olur. Bazı durumlarda kanal tedavisi uygulanan diş iyileşmez ve ağrı devam edebilir. İnatçı enfeksiyon varlığı, köklerin çok eğri olması, kanalların tıkalı olması gibi özel durumlarda tedaviden sonuç alınamayabilir. Bu tip vakalarda endodontik tedaviye ek olarak endodontik cerrahi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)