Kanal Tedavisi

Yazar Deniz Önal ÇengelliDiş Hekimi • 28 Şubat 2019 • Yorumlar:

Kanal tedavisi nedir ve neden uygulanır?

Kanal tedavisi; dişin içinde bulunan ve dişi besleyen damar-sinir uzantısına uygulanan bir tedavidir. Bu tedavi dişin içinde bulunan kanalların temizlenmesi ve doldurulması esasına dayanır.

Çürük dişin içindeki damar-sinir uzantısının bulunduğu bölüme ulaştıysa ya da yaklaşarak etkilediyse ağrıyı dindirmek ve dişi ağızda işlevsel olarak tutabilmek için kanal tedavisi uygulanması gerekir. Ayrıca travmaya uğramış veya eskiden uygulanmış dolgular nedeniyle canlılığını yitirmiş ve kök ucu enfeksiyonlu dişlere kanal tedavisi yapılmalıdır.

Kanal tedavisi süreci nasıl işler?

Kanal tedavisi lokal anestezi altında ağrısız şekilde uygulanan bir tedavidir. Anestezinin ardından dişte bulunun çürük temizlenerek enfekte dokular uzaklaştırılır. Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilir. Dişin içinde bulunan damar-sinir uzantısı çıkartılarak kanallar kökün ucuna kadar temizlenir ve şekillenir. Kök kanallarının bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Tedavi, dişin durumuna göre 1-3 seans arasında sürebilir. Dişin durumuna göre tek seansta kanal dolgusu yapılıp tedavisi bitirilebilir. Fakat dişin durumuna göre apseli ve enfekte dişlerde kanal içerisine ilaç konularak seans sayısı arttırılarak tedavi yapılır.

Lezyonlu dişler kanal tedavisiyle iyileşir mi?

Lezyonlu dişler yapılan uygun bir kanal tedavisiyle tedavi edilebilir. İyileşme düzenli takiplerle alınan radyografik filmlerle gözlenir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.

Kanal tedavili dişler ne kadar süre kullanılabilir?

Kanal tedavisi uygulanan ve onarılan dişler, doğru yapılan ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı, ileride oluşabilecek başka problemleri önlemek için etkin ağız bakımı ve düzenli diş hekimi muayenesi gereklidir.

Kanal tedavili bir diş ağrırsa çekilmesi mi gerekir?

Daha önce kanal tedavisi uygulanmış fakat tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılır, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra tekrar doldurulabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Deniz Önal Çengelli

Endodonti, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al