Kanserlerin İskelet Sistemine Yayılımı Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Kanser hastalığı vücudumuzdaki bütün organlara yayılabilmekte, buna kas ve iskelet sistemi de dahil. Hareket etmemizi sağlayan bu sistem kanserden etkilendiğinde hayat kalitemizde önemli kayıplar ortaya çıkmaktadır.

Kansere yakalanma oranı çok fazla değişmedi, ama kansere yakalanan insan sayısında artma oldu. Çünkü insan nüfusu özellikle büyük şehirlerde belirgin şekilde arttı. Bu artış da karşımıza daha fazla kanser hastası olarak çıkıyor.

Öncelikle kanser hücrelerini tarif etmek gerekiyor. Bu hücreler vücudumuzdaki organları oluşturan hücrelerden köken alıyorlar. Normal hücrelerimizden farkları, çoğalma ve büyümelerinin kontrolünü kaybetmiş olmaları. Bu sebeple vücudumuza faydalı olmak yerine, bulundukları bölgedeki organ ve dokuların işlevini sağlıklı yapmasına engel oluyorlar. Kanser hücreleri, köken aldıkları hücre tiplerine göre adlandırılırlar. Epitel dokusundan köken alanlara karsinom (CA), bağ dokusundan (mezenkimal doku) köken alanlara sarkom adı verilir. Bizlerin en sık gördüğü tip karsinomlardır (CA). Bunlara örnek olarak meme kanseri, akciğer kanseri, tiroid kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, mide kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kan – serini sayabiliriz. Örneğin, kadınlarda sık karşılaşılan meme kanseri, kemik metastazı yapma oranı yüksek kanserlerdendir.

Günümüzde modern kemoterapi, gelişmiş cerrahi teknikler ve radyoterapi (ışın tedavisi) ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Hepimizin bildiği meşhur bir söz vardır: “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork”. Bu söz çok doğrudur. Kanser tipine göre bu konuda uzmanlaşmış hekime geç kalmadan ulaşmak, tedavi şansını çok artırmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu hastalık uygun tedavi edildiğinde bile tekrar edebilmekte (nüks) ve vücudun başka organlarına sıçrayabilmektedir (metastaz). Kanser hastalarının takiplerini düzenli yaptırmaları gerekmektedir.

Kanser hastalarının bir ortopediste başvurma nedenleri;

Başlangıçta şiddetli olmayan, ancak gün geçtikçe artan ağrı yakınması şeklinde oluyor. Bazı hastalarımız ise bizlere şanssız bir deneyim yaşayarak, yani kırık şikayeti ile başvuruyorlar. Kalça bölgesi ağrılarının mutlaka araştırılması gerekir.

Ayrıca, kemik metastazı sebebiyle patolojikfemur boyun kırığı ile de karşılaşıyoruz. Bu durumda protez uygulaması ile tedavi uyguluyoruz. Ağrı yakınmasını biraz daha detaylandırmak gerekirse; başlangıçta hareket etmekle alakalı olabilen, ancak zaman içerisinde istirahat edildiği zaman bile tamamen geçmeyen künt bir ağrı, biz hekimlerin şüphelenmesine yeterli olabiliyor. Özellikle, daha önceden kanser teşhisi bulunan hastalarda ağrı yakınması mutlaka iyi muayene edilmeli ve gerekli tetkikler istenmelidir.

Yukarıda bahsettiğim kırıkların büyük çoğunluğu bu tür ağrıların üzerine gidilmemesi ve gerekli tahlillerin yapılmaması sonucu, gözden kaçan kemik metastazları sebebiyle oluşuyor. Kanserler sıklıkla omurga kemiklerimize metastaz yaparlar. Bu sebeple sırt ve bel ağrıları da önemsenmelidir. Kemik dokusuna kanser hücreleri yerleştiği zaman, kemiğin yıkılmasına sebep olan ve kemiği zayıflatan maddeler salgılarlar. Zayıflayan kemik dokusu çok küçük bir hareket veya çarpmayla kırılabilir, buna “patolojik kırık” denilir.

İlk önce ağrı yakınmasının karakterini iyi ortaya koymalılar. İstirahat edildiğinde bile geçmeyen ağrı varlığında mutlaka hekimlerine başvursunlar. Hekimleri onlardan öncelikle ağrıyan bölgenin direk grafisini (röntgen) istemelidir. Şüphe durumunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ayrıntılı bilgi verecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burçin Keçeci Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Burçin Keçeci

Ortopedi Ve Travmatoloji Doç. Dr.

Randevu al