Kapalı Kalp Ameliyatı Nedir?

Yazar Yavuz BeşoğulKalp Ve Damar Cerrahı • 18 Haziran 2021 • Yorumlar:

Minimal invaziv kalp ameliyatı, doğuştan ya da sonradan oluşan kalp ve damar hastalıklarının, göğüs ortadan yarılmadan dolayısıyla hiçbir kemik ve kas kesilmeden küçük kesilerle gerçekleştirilmesini ifade eder. Bu ameliyatta iman tahtası olarak bilinen göğüs ön kemiği kesilmez.

Kapalı Kalp Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Mitral kapak tamiri ve değişimi

Aort kapak tamiri ve değişimi

Triküspit kapak tamiri ve değişimi

Pulmoner kapak tamiri ve değişimi

Kalp deliği kapatılması (ASD- Atrial Septal Defekt ve VSD-Ventriküler Septal Defekt)

Koroner bypass ameliyatları

Kalp tümörü ameliyatları

Kapalı Ameliyat Herkese Yapılabilir Mi?

 

Kapalı kalp ameliyatı genellikle genç ve yaşlı hastalar için uygulanabilmektedir. Ancak ileri derece akciğer hastalığı olan kişilerde kapalı kalp ameliyatı yapılamayabilir. Bunun yanında üçlü koroner bypass, üç ve üzeri damarların değişimi söz konusu olduğunda ve koroner bypass ameliyatıyla birlikte kalp kapak ameliyatının yapılması gereken durumlarda küçük kesi ile kalp ameliyatı uygulanamayabilir.

 

Ameliyat Nasıl Yapılır?

 

Kapalı kalp ameliyatları, minimal invaziv cerrahi olarak adlandırılan küçük kesilerle gerçekleştirilir. Bu küçük kesilerin yeri hastalığa göre değişebilmektedir. Örneğin, kalp kapakları için sağ koltuk altından mimimal kesilerle kalp ameliyatı yapılırken, koroner bypass ameliyatlarında, damar sayısına göre tek damarsa meme altından küçük 7-8 santimlik kesilerle bypass ameliyatı yapılır. Bazen iki damar olduğunda da sağın tersi sol taraftan yine koltuk altından iki damar bypass ameliyatı yapılabilir. Ameliyatta hiçbir kemik ve kas kesilmez. Kaburgalar arasından kalbe ulaşılır ve gerekli müdahale yapılarak ameliyat sonlandırılır.


 

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Kalp ameliyatlarından sonraki en önemli konulardan biri, hastaların hekim tarafından tavsiye edildiği şekilde hareket etmeleridir. Kalpteki problemin ve ameliyatın niteliğine göre uzman hekim tavsiyelerine uyulmalıdır. Örneğin, kalp kapak değişiminden sonra hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanımına ve enfeksiyonlara karşı korunmaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynayan sigara tüketilmemeli, kolesterol konusunda beslenmeye dikkat edilmelidir. Kalp ameliyatı nedeniyle sigarayı bırakan hastaların tekrar sigaraya başlamaması gerekmektedir. Bununla birlikte uzman hekim tavsiyeleri doğrultusunda düzenli egzersizlere günlük hayatta yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca hasta durumunun ve kalp sağlığının kontrol edilerek takip edildiği düzenli hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sağlıklı bir kalbin sağlıklı bir yaşam anlamına geldiği unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yavuz Beşoğul Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)