Karaciğer Ameliyatı Olacağım. Nelere Dikkat Edeyim?

Yazar Mehmet Fatih CanGenel Cerrah • 8 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Karaciğerinizde bir kitle tespit edildi ve ameliyatla hastalıklı kısmın alınması gerekiyor. Sizi neler bekliyor, ne yapmalı, nasıl bir hazırlık içinde olmalısınız?

Büyük bir karaciğer ameliyatı sonrası en önemli sorunlar, ameliyat bölgesinde ağrı, kalan karaciğerden safra kaçağı olması ve kalan sağlıklı karaciğerin küçük olması ve buna bağlı karaciğer yetersizliği gelişmesi riskidir. Bu sorunların bir kısmı; çözümü nispeten kolay olan, her hastada yaşadığımız sorunlardır.

Ameliyat sonrası safra kaçağı olmaması için de ameliyat sırasında özel bir dikkat göstermek, bazı tedbirler almak gerekir.

Kalan sağlıklı karaciğerin yetersizliği ise oldukça önemli bir sorun. Özellikle uzun süre kemoterapi almış, hepatit ya da sirozlu hastalarda karaciğer dokusu çok sağlıklı olmadığından risk artıyor. 

Ameliyat öncesi sigara içmiyor olmanız çok önemli, bazı hastalar ameliyat gününe kadar sigara içmeye devam ediyor ve bu hiç doğru değil.

Ameliyat gününe kadar dengeli beslenmeniz çok önemli. Şişman hastalarda karaciğer yetmezliği riski daha fazladır. Hamur işi ve çok ekmek tüketiminden uzak durun, mümkünse birkaç kilo verin ama bu sırada yeterli protein, mineral ve vitamin almanız lazım. Mümkünse genel durumunuza uygun, çok yorucu olmayan şekilde düzenli spor yapın, yürüyüş bu anlamda iyi bir seçenek. Nefes açma egzersizleri yapın. Genel durumunuzu en iyi doktorunuz bilir, o nedenle önerilerimizi uygularken ameliyatı yapacak doktorunuzun planına göre hareket edin.

Keyifli ve sağlıklı günleriniz olsun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)