Pankreas Kanseri: Geç Olmadan Fark Edebilir Miyiz?

Yazar Mehmet Fatih CanGenel Cerrah • 2 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Pankreas kanseri, genelde farkında olunmadan ilerleyişi ve tespit edildiğinde son evreye gelmiş olma ihtimali nedeniyle korku oluşturan bir hastalıktır. Pankreas kanserinin en sık belirti ve bulguları karın ağrısı, kilo kaybı ve sarılıktır. İştahsızlık, çabuk yorulma, halsizlik gibi şikayetlere de yol açar.Özellikle şiddetli karın ve sırt ağrısı, sarılık ve kilo kaybı ortaya çıkmışsa, hastalığın epeyce ilerlemiş olduğu düşünülür.

Peki biz, pankreas kanserini çok ilerlemeden tespit edebilir miyiz? Erken tespit edersek bu bize tedavide avantaj sağlar mı?

Evet, günümüz tıp teknolojisinin geldiği seviye, bize pankreas kanserinin erken tespit edilebilmesi konusunda olanaklar sağlıyor. Bunun en önemli yolu nasıl olacağını size detaylı anlatabilecek, konunun uzmanı bir hekime müracaat etmenizdir. Bazı kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile bu konuda endişelerinizi giderecek bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Peki pankreas kanserinde erken teşhis ile ileri evrede teşhis konması arasında tedavi açısından fark var mı? Evet o kadar çok fark var ki bir bilseniz.. Erken teşhisle bu hastalıktan hiç oluşmamış gibi, tamamen kurtulmak bile mümkündür! Pankreas kanserine geç evrede teşhis konduğunda tedavi yöntemleri de değişir. Aslında bu hastalık 4 evredir. Birinci evrede tespit edildiğinde çok yüz güldürücü, mükemmel sonuçlar alınabilir. İkinci ve üçüncü evre ile ilgili de tedavi planları uygulanabilir. Dördüncü evre hastalıkta ise hastalığı tamamen yok etmekten çok ilerlemesini durdurmaya çalışıyoruz.

Bu konuyu dert ediyorsanız, endişelenmeyin, yapılacak testlerle rahat bir nefes almak o kadar da zor değil.

Sağlıklı günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)