Laparoskopik Cerrahi: Nedir, Ne değildir?

Yazar Mehmet Fatih CanGenel Cerrah • 20 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Nedir:

1. Kapalı yöntem olarak da bilinen, karın içi organların ameliyatlarında son 20 yıla damgasını vurmuş, genel cerrahi alanında belki de en önemli gelişmedir.

2. Açık yöntemle, yani klasik olarak 100 yıldır uygulanan ameliyatların, birkaç küçük delikten karına girilen cerrahi aletler yardımıyla gerçekleştirilmesidir.

3. Genel Cerrahi, Kadın doğum, Üroloji, Çocuk cerrahisi gibi branşlarda ameliyatların önemli bir kısmının yapılmasının mümkün olduğu yöntemdir.

4. Genel Cerrahide yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, safra kesesi, ince ve kalın bağırsaklar, böbrek üstü bezleri gibi hemen tüm organların cerrahi hastalıklarında uygulanmakta olan bir tekniktir.

5. Ameliyata bağlı travmayı ve ağrıyı azaltma, normal hayata dönüş süresini kısaltma, yara yeri problemlerini en aza indirgeme ve kozmetik olarak daha iyi bir görünümle süreci tamamlama amacı taşıyan bir yaklaşımdır.

6. Günümüzde kanser de dahil hemen tüm cerrahi gastrointestinal hastalıkların tedavisinde uygulanabilmektedir.

Ne değildir:

1. Bir mucize değildir, bilimsel olarak kabul edilmiş bir tedavi yöntemidir, dolayısıyla mucizevi sonuçlar elde etmeyi beklemek yerine uygun beklentilerle avantajlarından yararlanmak gerekir.

2. Açık cerrahiden daha üstün bir kanser tedavi aracı değildir, birçok kanserin cerrahi tedavisinde tümörü tedavi etme düzeyi açık cerrahiye benzerdir.

3. Tamamen sorunsuz ve risksiz bir işlem değildir. Her cerrahi yöntemde olduğu gibi. Cerrahın yeterli eğitim ve deneyimi olduğunda avantajlarını elde etmek kolaylaşır.

4. Her hastaya mutlaka uygulanması veya önerilmesi gereken bir yöntem değildir. Her hasta kendi durumuna göre değerlendirilmeli ve ona göre tedavi yöntemi kararı verilmelidir.

5. Cerrahide gelişmenin son basamağı değildir; devam eden çalışmalarla birlikte ilerde robotik cerrahi, teletıp uygulamaları ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle yeni ve daha iyi bir evreye geçiş meydana gelecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)