Karaciğer Kanseri: Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 17 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Dünya’da karaciğer kanseri 1980'den beri üç kat arttı ve en yaygın kanser türlerinden biri haline geldi. Her yıl dünya genelinde 700.000'den fazla insana bu hastalık teşhisi konuluyor.

  •  Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

C: Karaciğer kanseri belirtileri yorgunluk, sarılık (cildin sararması), ağrı, kolay morarma veya kanama ve kilo kaybı içerir.
 

  • Karaciğer kanseri nasıl önlenebilir?

C: Karaciğer kanseri gibi bir hastalığa karşı tedbir almak çok önemlidir. Karaciğer kanserinin altta yatan nedeni genellikle karaciğer iltihabı(hepatit) ve siroz adı verilen durumların gelişmesidir. Uyuşturucu ve alkolden kaçınılmanın yanı sıra, enfeksiyon (hepatit B veya C gibi) ve obezite karaciğer kanseri gelişimine katkıda bulunabilir. Bu riskleri en aza indirgemek için atılacak adımlar arasında, risk altındaki kişiler için hepatit B'ye karşı aşı yapılması, hepatit C ile enfekte hastalar için anında tedavi edilmesi ve diyet ve egzersiz yoluyla sağlıklı bir kilo verilmesi sayılabilir.
 

  • Karaciğer kanseri nasıl tespit edilir?

C: Daha erken bir aşamada teşhis edilen hastalar daha iyi sonuçlara sahiptir. Sık yapılan görüntüleme çalışmaları (ultrason, bilgisayarlı tomografi taraması, manyetik rezonans görüntüleme) ve kan testiyle rutin fizik muayene gibi karaciğer kanseri saptamada kullanılan birçok strateji vardır. Birçok araştırmacı karaciğer kanserini çok daha erken tanımlamaya yardımcı olacak bir kan testi bulmak istiyor. O zamana kadar, mümkün olduğunca erken bu hastalığı yakalamaya çalışmak için çeşitli yöntemlerle hastaları yakından izlemeye devam ediyoruz.
 

  • Karaciğer yağlanması karaciğer kanseri ile ilgili mi?

Ciddi karaciğer yağlanması hastalığına sahip kişilerde kanser gelişme riski yüksektir. Bununla birlikte, bu otomatik olarak her zaman kansere dönüşeceği anlamına gelmez.
 

  •  Primer biliyer siroz (PBS) karaciğer kanseri olma riskini artırabilir mi?

C: Evet. Karaciğerde iltihaplanma ve safra yollarının tahrip olmasına neden olan PBS, karaciğer veya safra yolları kanseri olma riskinizi artırabilir.
 

  • Karaciğer kanseri tedavileri diğer kanserlerle aynı mı?

C: Genel olarak, kanser terapisinin temel yaklaşımı karaciğer kanseri için de geçerlidir. Bunlar:
· Karaciğerdeki hastalığın tedavisi.Karaciğer kanserinde genellikle lokal hastalığa cerrahi (tümörün veya karaciğer transplantasyonunun alınması), radyasyon terapisi, veya kateter yönelimli pıhtı oluşturma terapileri uygulanmaktadır.

·      Karaciğer kanserinin yayılımı sonrası tedavisi: Karaciğer kanserinde, hastalık yayılımı, doktor tavsiyesine bağlı olarak bir hap veya bir damardan ilaç verilmesi yoluyla sıklıkla tedavi edilir.

  •  Karaciğer kanseri tedavisinde bitkisel ilaçlar öneriliyor mu?

C: Bitki tıbbı terimi binlerce bileşiği temsil edebilir. Maalesef çoğu sıkı bir şekilde test edilmez veya düzenlenmez. Hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle önermiyoruz.
 

  • Karaciğerimde kist var mı diye endişelenmeli miyim?

C: Karaciğerdeki basit kistlerde endişelenilecek hiçbir şey yoktur. Oldukça yaygın olabilirler.
 

  • Üst sırt ağrısı karaciğer kanseri belirtisi olabilir mi?

C: Geleneksel olarak, sağ omuz ve sırt ağrısının karaciğer hastalığından kaynaklanabileceği öğretilir; ancak bu tip ağrılara neden olabilecek şeylerin listesi çok çok çok uzun. Böyle bir ağrıdan endişe duyan bir hasta hekimi ile görüşmelidir.
 

  • Bir ebeveyn karaciğer kanseri olması, çocukları bu hastalığa yakalanma riskini artırır mı?

C: Bazı durumlarda, evet, karaciğer kanseri olan bir ebeveyn kişisel riskinizi artırabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)