Karantina Günlerinde Kilo Almanızı Engelleyecek Öneriler

Yazar Gülsüm KınalıDiyetisyen • 9 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Koronavirüs nedeniyle bir çoğumuz zamanımızın büyük çoğunluğunu artık evde geçiriyoruz. Bu dönemde canımızın sıkılması, evde geçen boş zamanlar ve stresli süreç bizi sürekli bir şeyler yemeye ve içmeye itiyor.

Size bu hafta karantina dönemini kilo almadan atlatmanın yollarını anlatacağım:

  • Uyku Düzeninize Dikkat Edin: Uyku sizi sağlıklı tutan ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren en önemli faktörlerden biridir. Yetersiz uyku doygunluk seviyesini gösteren leptin hormonu seviyesinde düşmeye neden olur. Bu durumda vücudunuz aç olmadığı durumda bile beyne yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yemenize neden olur. Yetersiz uyku iştahı arttıran açlık hormonu seviyesini yükseltir. Aynı zamanda vücutta stres yaratarak kortizon hormonu seviyesini arttırır. Sonuç olarak; az uyku hormanal dengeyi bozarak sizi sürekli yemek yemeye iter. Bu yüzden her gün düzenli bir şekilde en az 7 saat uyumaya çalışın.,

  • Güne Mutlaka Kahvaltı ile Başlayın: Kahvaltı öğünü sizin güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. Kahvaltısız güne başlamak sizin diğer öğünlerde daha fazla yemek yemenize neden olur. Kahvaltıda tercihinizin bal, reçel, çikolata, yağlı peynirler yerine yumurta, beyaz peynir, yeşillik, domates, salatalık, zeytin, tam tahıllı ekmek olması daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Bunları tercih ederken de porsiyon kontrolü kilo kontrolünüz açısından önemlidir.

  • Beslenmenize Ara Öğünler Ekleyin: Günlük beslenmenize minik sağlıklı ara öğünler ekleyin. Bu ara öğünler kan şekerinizi düzenleyerek ana öğünlerde yemeye saldırma davranışınızın önüne geçerek kilo kontrolünüze yardımcı olur.1 su bardağı kefir+1 porsiyon meyve ya da 2 tam ceviz içi+1porisyon meyve ya da 4 yemek kaşığı yoğurt+3 yemek kaşığı yulaf ezmesi…vb sağlıklı ara öğün alternatifleri olabilir.

  • Evde Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlayın: Bu  süreçte boşluğu doldurmak için cips, kola, çikolata, bisküvi gibi sağlıksız atıştırmalıklara yönelebilirsiniz. Kilo kontrolünü sağlamak açısından evde kendinizin hazırlayacağı şekersiz meyveyle tatlandırılmış tarifler yapabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da bunları da porsiyon kontrolünde tüketmeniz.

  • Karbonhidrat Tüketiminize Dikkat Edin: Sağlıklı ve dengeli beslenmede enerjinin % 55-60’ı sağlıklı karbonhidratlardan sağlanır. Bu süreçte kilo kontrolünü sağlamak istiyorsanız öğünlerinizde pilav, makarna, hamur işleri, patates yerine tam buğday ekmeği, esmer ekmek ya da siyez ekmeğini uygun porsiyonlarda tercih edin. İllaki canınız pilav çekiyorsa 1 dilim hakkınız yerine 3 yemek kaşığı bulgur pilavı tercih edebilirsiniz.

  • Düzenli Su için: Su tüketimi hem metabolizmanızın çalışması hem de yağ yakımı için şarttır. Bu yüzden günlük en az 2.5 litre su içmeye özen gösterin.

  • Her Öğünde Sebze ve Meyve Tüketin: Sebze ve meyveler; hem vitamin hem mineral hem lif hem de düşük kalori içeriğiyle her öğününüze ekleyebileceğiniz bir alternatif. Bu besinler kısa sürede doygunluk hissi yaratarak kilo kontrolünüze yardımcı olur.

  • Düzenli Olarak Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz hem kilo kontrolünüze hem de ruh sağlığınıza iyi gelecektir. Bu süreçte benim size önereceğim internetten Leslie programıyla fiziksel aktivitenizi tamamlayabilirsiniz.

  • Duygusal Açlığınızın Farkına Varın: Duygusal açlık durumunda mideniz için değil de duygularınız için yemek yersiniz. Karantina günlerinde de boşluğu doldurmak için gofret, çikolata, hamburger gibi tek bir yiyeceği yemek isteyebilirsiniz. Bu süreçte duygusal açlığınızın farkına varıp yemekle meşgul olmak yerine sizi mutlu edecek aktivitelere(kitap okumak, nefes egzersizleri, film izlemek, müzik dinlemek..vb) gibi aktivitelere yönelin. Sağlıkla kalın..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)