Kardeş Kıskançlığı

Yazar Saliha SaltıkPsikolog • 18 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Kıskançlık insanoğlunun yaşadığı en doğal duygulardan biridir. Hemen hemen yaşamayan insan çok azdır. Bunun için neler yapılmalıdır? Nasıl aşılmalıdır bu duygu?

Çocuklukta daha net kendini gösteren kardeş kıskançlığı; çocuğun yeni bir kardeşi kabullenmekte zorlanması ile başlamaktadır. Çocuğun yeni kardeşi kabullenebilmesi onun yaşı,ailenin çocuğayaklaşımı ve çocuğun kişilik özelliklerigibi birçok faktör etkilemektedir.

Kardeş kıskançlığının tamamen önlemenin maalesef bir reçetesi ya da bir yolu yoktur. Bir dereceye kadar bu kıskançlığının yaşanması doğaldır hatta sağlıklıdır. Burada önemli olan kıskançlık derecesi ve çocukların birbirine karşı olumsuz davranışlarıdır. Bu dengeyi sağlamak önemlidir. Burada ise en çok görev anne babaya düşmektedir.

Çocukların yaşına ve kişilik özelliklerine göre yeni kardeşe alışması ve onu kabullenmesi farklılık gösterebilir. Bu dönemi rahat geçirmek için bazı önlemler alınabilir. Bunun için çocuğunuzun ;

Hayatında fazla değişiklik yaratmayın.

Yapılacak değişiklikleri bebek gelmeden önce yapın.

Bebeğin gelişini uygun ve onun anlayabileceği şekilde açıklayın.

Kardeşini ondan uzak tutmak yerine beraberce aktiviteler düzenleyin.

Kaliteli zaman geçirin.

Kardeşine yardım etmesi için fırsatlar yaratın.

Kardeşleri kendi aralarında şaka da olsa kıyaslamayın.

Bu öneriler işe yaramadıysa bir pedagogdan veya uzmandan destek alarak bunu kolaylaştırmak mümkündür. Bebek gelmeden bazı şeyleri çözmek daha kolaydır. Profesyonel destek alarak çocuğunuzu buna hazırlayabilirsiniz. Bunun için ise aile le beraber uygulanan ‘Filial Oyun Terapisi’ en etkili yöntemlerden biridir.

Eğer ki çocuğunuz bebeğin gelişini kabullenemedi ve bazı davranış değişiklikleri gösteriyorsa örneğin; alt ıslatma, tırnak yeme, uyku ve yeme bozuklukları, depresyon, hırçınlık, zarar verme(özellikle ebeveynlere ve bebeğe), vurma, öfke patlamaları gibi. Bu konuda desteğe ihtiyacınız var demektir. Yolunda gitmeyen duygular ve davranışların değiştirilmesi hayatınızı kolaylaştırır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Saltık Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Saliha Saltık

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al