Karın Bölgesi Yağlanması Nedir, Nasıl Kurtuluruz?

Yazar Fatma SarıçamDiyetisyen • 8 Eylül 2021 • Yorumlar:

Toplumumuzda çok sık görülen ,sık sık soru olarak da aldığım “Göbek bölgesi yağlanmasından nasıl kurtulurum?” sorusunun cevabı hakkında yazacağım. Abdominal yağlanma ,tıbbi adıyla visseral yağlanma , halk dilinde ise “Eyvah! Göbeğim çıktı.” olarak bilinen vücuttaki yağın büyük çoğunluğunun dengesiz bir şekilde karın bölgesinde toplanmasıdır.

Aslında biz bu yağlanmadan görsel olarak rahatsız olsak da karın bölgesinin altında yatan yağlanma daha çok iç organ yağlanmasıdır.İç organlarımızın çevresinde dışarıdan gelecek darbelere karşı kendini koruması adına bir miktar yağ bulunur fakat beslenme düzenine dikkat edilmeyip , stresli ve sağlıksız bir yaşam tarzı varlığında bu yağlanma gittikçe artarak kardiyak riskleri , felç/inme gibi riskleri arttırarak hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Organ yağlanmasının başlıca sebebi sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Kişinin yaşam koşullarının düzeltilmesi ile bu yağlanmadan kurtulabilir ve göbek bölgenizi inceltebilirsiniz. Aynı zamanda stressiz bir yaşamda daha az kortizol salgılanacağı için göbek bölgesi yağlanması da azalacaktır bu noktada stresinizi yönetebilmek için de fiziksel aktivite (yoga ,meditasyon gibi..) ,nefes egzersizleri faydalı olabilir.

Birkaç madde ile karın bölgesi yağlarından nasıl kurtulabileceğinizi toparlarsak ;

1)Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği olmazsa olmaz.Özellikle kilonuz ideal kilonun üzerindeyse kilo verdiğinizde yağ kütlesi en fazla nerede bulunuyorsa en çok oradan yağ kaybetmeye başlarsınız.

2)Karbonhidrat tüketiminizi gözden geçirin.Özellile beyaz ekmek,pilav,makarna,börek gibi karbonhidrat türlerinden uzak durup daha çok kompleks karbonhidratlar olan tam tahıl ürünlerini beslenmenize dahil edin.

3)Basit şekeri yani çay şekerini mümkün olduğunda hayatınızdan çıkarın veya minimum düzeyde tüketmeye özen gösterin.

4)Ana öğünlerde et,sebze,bakliyat kombinasyonları içeren besleyici öğünler tüketin.

5) Yine ana öğünlerinizde 1 kase ev yoğurdu tüketmeniz içeriğindeki protein ve kalsiyum sayesinde tokluk sağlar.Süt ürünleri özellikle konjuge linoleik asitten zengin olduğu için karın bölgesi yağlanması ile mücadele eden bir besindir.Ev yoğurdu da içeriğindeki probiyotik dost bakteriler sayesinde sindirim sisteminizi geliştirerek bağışıklığın sağlanmasına katkıda bulunur.

6) Kilonuzu 30 ml ile çarparak günlük su ihtiyacınızı bulup gereken miktar kadar su tüketmeniz yağ yakımında metabolizmayı hızlandıran bir etmendir.Suyu kesinlikle ihmal etmeyin. 

7)Son maddemiz de egzersiz...Haftada toplamda en az 150 dk yani haftada 3 gün ort 45-50 dk egzsersiz yapmanız sağlıklı kilo kaybında ve aynı zamanda kas kazanımında oldukça etkilidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)