Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karın germe ameliyatı en çok doğum yapan kadınlarda ve kilo alıp veren kadın ve erkeklerde gerekli olur. Karın derisinin aşırı gerilmesi sonucu deride meydana gelen esneme o bölgede bir sarkma görüntüsü yaratır. Çözüm ise sadece karın germe ameliyatıdır. Bu yazımızda karın germe ameliyatının nasıl yapıldığı konusunda bilgiler vereceğiz.

Gerekli ön görüşmeler ve randevular planlandıktan sonra ameliyat sabahı tahliller yapılır. Sonuç olumlu ise hastamızı ameliyathaneye alırız. Anestezi doktorumuz genel anesteziyi verir ve hastamız uyur. Sıra bize gelir. Hastamızı örteriz, temizleriz, çizimlerimizi yaparız. Göbek deliğimizi çizeriz, orta hattı işaretleriz. Orta hattı işaretlerken pubis uzunluğunu ölçeriz. Bu uzunluk kişiden kişiye değişir. Beş cm olabilir, altı veya yedi cm olabilir. Kişinin boyuna, kilosuna göre değişen bir özelliktir. Her iki tarafta yapacağımız kesi hattını aynı uzunlukta belirleriz. Kesi çizgimizi çizeriz.

Karın germe ameliyatına başlamadan önce karın bölgesine, karın duvarı ile derisi arasındaki bölgeye özel bir solüsyon enjekte ediyoruz. Bu sayede hem ameliyatı daha rahat yapıyoruz hem daha az kanayan bir ortamda işlemi gerçekleştiriyoruz. Böylece hastamızda morluk, şişlik oluşma olasılığı da azalmış oluyor. Ayrıca bu solüsyon içindeki uzun etkili ağrı kesici de 24 saat süreyle kişinin ağrısız olarak kalmasını sağlıyor. Erken dönemde hareketlenmesine yardımcı oluyor. 

 

Kesimizi yapıyoruz. Bu kesinin özellikle külot iç bölgesinde kalmasına dikkat ediyoruz. Karın duvarı üzerine çok az miktarda yağ dokusu bırakarak karın derisi duvar üzerinden kaldırılıyor. Göbek deliğine kadar bu işlem devam ediyor. Daha sonrasında göbek deliği ayrılıyor, yeni yerine transfer edilmeye hazırlanacak. Atılacak karın derisi göbek deliğine kadar kesilince daha rahat diseksiyon yani daha rahat ilerleme imkanımız oluyor. Göbek deliği karın derisinden uzaklaştırılıyor. Daha sonrasında yukarı doğru orta hatta bir tünel oluşturacak şekilde karın derisi göğüs kafesinin alt kısmına kadar kaldırılacak. Böylece yeni karının göbek deliği üzerindeki deri oluşturulmuş olacak. Göbek deliği de karın derisi üzerinde yeni gelmesi gereken yere transfer edilecek. Zayıf hastalarda sadece karın derisinin çıkarılması yeterlidir ama bazen göbek deliği üzerindeki deri hastanın kilosu olduğu için kalındır. Bu gibi durumlarda bu bölgeden yağ dokusu alınıp daha sonra karın gerilmesi gerekebilir. Eğer yağ dokusu fazla değilse aynı işlem de yapılabilir. Eğer yağ dokusu çok fazla ise kilo verdikten sonra bu ameliyat olması daha iyidir veya  altı ay sonra karın germe işlemini gerçekleştirilmesi uygun olur. 

 

Tünelimizin sonuna doğru uzaklaştıracağımız karın derisini kolay tutabilmek için o bölgede kendimize yer hazırlıyoruz. Kesi işlemini yapmadan önce orta hattı yeni orta hat bölgesine birleştiriyoruz. Daha sonrasında çizim ile eşit ölçüde her iki taraftan çıkarılacak yağ ve deri dokusunu blok şeklinde hesaplıyoruz. Çeşitli yerlerden ölçüleri alarak bu işin mümkün olduğunca simetrik yapılmasına çalışıyoruz. Yeni göbek deliğini işaretliyoruz ve çizimini tamamlıyoruz. Dışarıya çıkaracağımız fazla dokuyu kesiyoruz. Bu bölgede bir miktar yağ dokusu bırakıyoruz ki kemer bölgesinde rahatsızlık hissi olmasın. Bu çıkan parçaların ağırlıklarını ölçerek kaydediyoruz. Diğer tarafa da aynı işlem uygulanıyor. 

 

Yeni göbek deliğimizin yerini belirledikten sonra yeni yerine transfer etmek için koyulacağı deriyi oluşturuyoruz. Derinin alt kısmından bir miktar yağ dokusunu alarak göbeğin daha çukurda kalmasını sağlıyoruz. Bu işlem sonrası kanama kontrolü yapılacak. Kanama kontrolü yapıldıktan sonra eğer karın duvarında bir gevşeklik varsa karın duvarında pilikasyon dediğimiz iç korse işlemi yapılır. Böyle bir durum yoksa sadece pubis dediğimiz kıllı bölgenin asılmasını yapıyoruz. Bu işlemin özellikle şişman hastalarda, birkaç doğum yapmış hastalarda mutlaka yapılması gerekir. Böylece karın duvarındaki bütünlük korunmuş olunur. Görsel olarakta daha iyi bir görüntü elde edilir. Göbek deliğini yeni yerine transfer ediyoruz. Deliği yerine sabitledikten sonra her iki tarafta deri onarımlarını tamamlıyoruz. Orta hattı birleştiriyoruz. Her iki tarafta deri onarımını tamamlayıp ameliyatı bitiriyoruz. 

 

Tam karın germede karın üzerinde oluşan boşluk fazla olacağı için mutlaka diren yerleştiriyoruz. Bu direnler o bölgede birikecek sıvıları, kan dokusunu oradan uzaklaştırmak için gereklidir. Ertesi gün öğlen gibi çekilir. Bazı kilolu hastalarda, bele ya da karın üzeri lipo yapılmış  hastalarda bu direnin 1-2 gün daha tutulması gerekebilir. İki kat deri onarımlarımızı bitiriyoruz. Direnlerimizin tespitlerini yapıyoruz. Daha sonrasında pansuman tamamlanır ve uygun ölçüde korse giydirilir. Hastamız 4 saat dinlendikten ve  yemek verildikten sonra mutlaka yürütülür. Böylece daha çabuk iyileşme sağlanır.

 

1 hafta kadar evinde istirahat etmelidir. Bu süreçte günlük işlerini kendisi yapmasında yarar var ama ağır işler için yardım gerekir. Korse 1 ay kullanılmalı. Bu 1 aylık sürede ağır iş ve ağır spor yasak. Daha sonrasında mutlaka diyet ve spora devam edilmeli. Böylece sağlanan fit görüntü pekiştirilmiş olur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Defne Erkara Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)