Karpuz Kilo Verme Konusunda Etkili Midir?

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Karpuz, diyet listelerinde görmeye alışık olmadığımız bir meyve olarak biliniyor. Karpuzun listelerde sık tercih edilmeme sebebi ise içeriğindeki şeker oranı. Fakat kendisine haksızlık edildiğini düşünüyorum. Karpuz belki de bizim dostumuzdur.

Kısaca bazı yanlışları düzeltelim. Karpuz şeker içeriği yüksek bir meyve olmasına rağmen, korkulacak düzeyde kalori içermiyor. Üstelik 1 porsiyon karpuzun kalori oranı da gayet kabul edilebilir ölçüde. Yüksek su oranı sayesinde hem tok tutuyor hem de sıcak yaz aylarında serinletiyor diyebiliriz. Tüm bu özelliklerinin yanında vücudumuzu destekleyen yararlı besin öğelerini de içeriyor. Elbette bu sınırsız tüketim anlamına gelmiyor. Unutmayın sağlıklı olsa dahi her besinin ölçülü tüketilmesi gerekir. Ölçüsü kaçan her besin ilerde sağlık sorunlarına yol açabilir. Mesela kilo verme sürecinde bir öğün karpuz tüketimi faydalı olabilirken üç öğün karpuz tüketimi oldukça sıkıntılı olabilir.

 

Kalorisi Düşük Olan Karpuz, Zayıflamanıza Yardımcı Oluyor

 

Meyveler ve sebzeler diyetimizin önemli bir kısmını oluşturmalıdır. Çünkü düşük kalorili diyetlerde sebze ve meyvelerin payı oldukça büyüktür. Mesela; porsiyon başına fazlaca besin ögesi tüketmenin karşılığı çok az miktarda kalori kazanımıdır.

 

Üstelik madem konumuz karpuz; o zaman şunu da söylemeliyim, abur cubur yerine iki bardak dolusu küp küp dilimlenmiş karpuz tüketiyor olmak sizi fazla kalori almaktan korur. Düşünün; 15 adet cips yaklaşık olarak 140 kalori ve 9 gram yağ demektir. Bir şişe meyve aromalı soda ise yaklaşık 160-170 kalori arasıdır. Yani tüm bu seçeneklerin yerine açlık veya susuzluk hissinizi karpuz ile yatıştırmak ne kadar masum görüyor musunuz?

 

Size sunduğum bu durum sağlıklı atıştırmalıklar söz konusu olduğunda da geçerli. 1 avuç kavrulmuş badem veya fındık 170-180 kalori demektir. 1 avuç kuru üzüm ise 130-140 kalori kadardır. Elbette bu örneklerde bulunan yiyeceklerden alacağınız besin değerleri karpuzdan alacağınız besin değerlerine göre çok farklıdır. Fakat kalori hesabı söz konusu olduğunda karpuz tüketmek daha avantajlı oluyor. 

 

Karpuz Sizi Tok Tutuyor

 

Karpuz demek dolu dolu su demektir. Çünkü karpuzun %90’ından daha fazlası sudur. Bu sebeple karpuz tüketmek midenizi hızlı dolduracaktır. Ayrıca karpuz tükettiğiniz zaman vücudunuza sindirimi yavaşlatan ve uzun süre tokluk sağlayan lifleri de almış olacaksınız. 

 

Dikkat etmeniz gereken şey ise; meyvelerin her porsiyonunun yeşil yapraklı sebzelerden üç kat daha fazla kalori içermesidir. Tüketimini abartmasanız dahi kalori hesabı açısından bu bilgiyi aklınızda tutmanızı öneriyorum.

 

Karpuz Kas Ağrılarınıza İyi Geliyor

 

Kilo verme sürecinde fiziksel aktiviteler ön planda olmalıdır. Çünkü; egzersizler daha hızlı kalori yakmanıza ve kas kazanımı sağlamanıza yardımcı olur. Kardiyovasküler egzersizler ilk başlarda kas ağrılarına sebep olsa da sonrasında bu ağrılar azalarak kaybolacaktır. Yani korkmanıza ve panik yapmanıza gerek olmadan devamlılığını sağlayabilirsiniz.

 

Spor ve karpuz ikilisi hakkında yapılan güzel bir çalışmadan bahsedeceğim şimdi sizlere. Sporcular üzerinde çok ilginç bir çalışma yapılmış. Yapılan çalışmaya göre; ağır egzersizler öncesinde yarım litre karpuz suyu içmek, sporcuların kalp atışlarını düzenleyerek ertesi günün kas ağrılarını azaltmış. 

 

Araştırmacılara göre de bunun sebebi, karpuzun içinde bulunan L-sitrulin olmuş. Vücudumuzun çalışma mekanizmasına göre; L-sitrulin vücuda girdiğinde önemli bir amino asit olan L-arginine dönüşüyor. Bu da vücutta sirkülasyon sağlayarak kan damarlarını büyük ölçüde rahatlatıyor. Sonuç olarak; spor öncesinde 1 porsiyon karpuz tüketmek spor sonrasında size iyi hissettiriyor.


 

Karpuzdaki Besin Değerleri Sağlığınızı Destekliyor

 

Kilo vermek demek kalori alımını azaltmak anlamına geliyor. Bu konuda hemfikiriz. Fakat kilo vermek amacıyla kalori alımını azalttığınızda, aldığınız kalorilerin besin içeriğinin zengin olması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında tüketimi artan karpuz, günlük C vitaminin %25’ini ve A vitamininin %30’unu almanızı sağlıyor. Bunula da kalmıyor! Karpuz tükettiğinizde aynı zamanda kalsiyum, demir ve potasyum desteği de sağlanmış oluyor. Ayrıca bağışıklık sisteminizi destekleyen B-6 vitamini konusunda da güzel bir kaynak haline geliyor.

 

Saymakla bitiremediğim karpuz hakkında güzel birkaç şey daha söyleyerek yazımı noktalayacağım. Karpuz, antioksidan olan Likopen açısından da oldukça zengin. Likopen ise; kanser başta olmak üzere, kalp rahatsızlıkları ve yaşlanma ile birlikte açığa çıkan görme kayıplarının azalmasını sağlayan bir bileşim. 

 

Buna rağmen, Likopen alımı çoğu insanın diyetinde yetersiz kalıyor. Artık bu konuda da dikkat edeceğinizi düşünüyorum. Kilo verme sürecinde karpuzdan korkmanıza gerek yok diyerek bu yazımı noktalıyorum. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)