• Ana Sayfa
  • Genel Cerrahi
  • Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Tekrar Şişlik Çıkıyorsa… Gerçekten Fıtık mı? - Op. Dr. Vahit Mutlu
Makaleler 03/03/2026

Vahit Mutlu Genel Cerrahi
Vahit Mutlu
Genel Cerrahi

Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Tekrar Şişlik Çıkıyorsa… Gerçekten Fıtık mı?

Kasık fıtığı, özellikle erkeklerde çok sık görülen bir hastalıktır. Hayat boyu her dört erkekten birinde görülebilir. Tedavisi ise çoğunlukla ameliyattır.

Ancak bazen ameliyat sonrası hastalar yeniden kasık bölgesinde şişlik fark edebilirler. İlk akla gelen düşünce şudur:

“Fıtık tekrar mı etti?”

Peki her şişlik gerçekten fıtığın tekrar ettiği anlamına mı gelir?

Bilimsel veriler bize bunun her zaman doğru olmadığını söylüyor.

Pseudo-Rekürrens Nedir?

Tıp dilinde “rekürrens” fıtığın tekrar etmesi demektir.

Ancak bazı durumlarda aslında fıtık tekrar etmediği halde, muayenede veya görüntülemede fıtık varmış gibi görünebilir. İşte buna “pseudo-rekürrens” (yalancı tekrar) denir.

Yani ortada gerçek bir fıtık yoktur ama görüntü fıtık izlenimi verir.

Neden Böyle Olur?

Ameliyat sonrası kasık bölgesinde şu durumlar görülebilir:
• Seroma (ameliyat alanında sıvı birikmesi)
• Hematoma (kan birikmesi)
• Kord lipomu (yağ dokusu kalınlaşması)

Bu durumlar dışarıdan bakıldığında veya elle muayenede fıtık gibi hissedilebilir.

Çalışmada Ne Bulundu?

2007–2020 yılları arasında laparoskopik (kapalı) kasık fıtığı ameliyatı olan hastalar incelendi.

Sonuçlar dikkat çekiciydi:
• Hastaların yaklaşık %7’sinde yalancı tekrar (pseudo-rekürrens) görüldü.
• Gerçek tekrar ile yalancı tekrar arasında klinik olarak ayırt etmek oldukça zor.
• Yalancı tekrar görülen hastaların yaş ortalaması daha yüksekti.
• Neredeyse tamamı erkektir.

En önemli sonuç ise şu:

Bazı hastalar, aslında fıtık tekrar etmediği halde tekrar ameliyat edilmiş olabilir.

Neden Önemli?

Gereksiz ameliyat demek:
• Ek risk
• Ek ağrı
• Ek maliyet
• Gereksiz stres

demektir.

Bu nedenle ameliyat sonrası oluşan her şişlik hemen “fıtık tekrarı” olarak değerlendirilmemelidir.

Detaylı muayene, ultrason ve gerektiğinde ileri görüntüleme yöntemleri ile doğru teşhis konulmalıdır.

Hastalar Ne Yapmalı?

Eğer kasık fıtığı ameliyatı sonrası:
• Şişlik
• Sertlik
• Hafif ağrı

fark ederseniz panik yapmayın.

Mutlaka ameliyatı yapan cerrahınıza veya deneyimli bir genel cerraha başvurun. Her şişlik tekrar ameliyat gerektirmez.

Sonuç

Kasık fıtığı ameliyatından sonra görülen her şişlik, gerçek bir fıtık tekrarı değildir.

“Yalancı tekrar” sandığımızdan daha sık görülebilir ve gereksiz ameliyatlara yol açabilir.

Doğru tanı, gereksiz müdahaleyi önler.

Cerrahide en önemli prensiplerden biri şudur:
Gerektiğinde ameliyat yapmak kadar, gerekmediğinde yapmamak da başarıdır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.