Kasık Fıtığı

Yazar Bülent AzmanÇocuk Cerrahı • 22 Haziran 2022 • Yorumlar:

Kasık fıtığı (inguinal herni) zamanında doğan bebeklerde %1-3, prematürelerde %15-26 oranında görülür. Erkeklerde kızlara göre 3-10 kat ve sağ tarafta 2-3 kat fazla görülür. Kasıkta şişlik ile kendini belli eder. Bu şişlik ağlamakla, ıkınmakla, öksürükle oluşur. Karın içi basıncı artıran neden ortadan kalkınca şişlikte kaybolur, ancak fıtık geçmez. Anne karnında testisler böbrek hizasında yer alır ve doğuma doğru aşağı hareketine devam ederek altıncı ayda karın dışına son ayda ise kasık kanalını geçerek skrotuma inerler. Bu yolculuk sonunda kasık kanalı da kapanır. Bazen kanal kapanmaz ve testis karın içzarını (periton) yanında sürükleyerek skrotuma kadar indirir. Bebek doğduğunda fıtığı vardır.

Kasıkta oluşan şişliğin nedeni, açık kalan kasık kanalından aşağı inen karın iç zarının içine giren organdır. Erkeklerde barsak, karın içi yağlı doku, kızlarda yumurtalıklar bu kanalın içine girebilir. Bu organların karın içine kendiliğinden dönmesi veya doktorun el ile müdahalesi sonucu döndürülmesi gereklidir. Döndürülemediği durumlarda acil ameliyat gerekir ve bu durum gerçekten çok acildir. Çünkü fıtığın içindeki organın kanlanması bozulur ve barsaklarda delinmeye, yumurtalıklarda gangrene neden olabilir. Bunlar oluşmadan müdahale edilmelidir. Bu acil durumu ailenin fark etmesi, yani bulguları şu şekildedir; kasıktaki şişliğin sert bir vasıfta devam etmesi, üzerindeki cildin kırmızıya dönmesi, ağlama, kusma, karında şişlik ve sertlik.

İnguinal herninin tek tedavisi cerrahidir. Genel anestezi altında günübirlik denilen ameliyat sınıfındadır. Ameliyat öncesi tetkikler ve anestezi uzmanının onayını aldıktan sonra saati doktorunuz tarafından belirlenen süre bebeğiniz aç kalacak ve ameliyata alınacaktır. Bu açlık süresini bebeğin yaşına göre ve anne sütü-katı gıda durumuna göre minimumda tutmaya çalışılır. Ameliyat sonrası üç saat beklendikten sonra beslenmeye başlar ve herhangi bir komplikasyon yoksa geceyi evde geçirir. Ağrı kesici ilacınızı nasıl kullanacağınızı ve dikkat etmeniz gerekenleri doktorunuz size anlatacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Bülent Azman

Çocuk Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al