KASIMDA (aşk) DİYET BAŞKADIR.

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 31 Aralık 2017 • Yorumlar:

KASIMDA (aşk) DİYET BAŞKADIR.

 

Sonbaharın son ayı kasım ayını karşıladık bile. Artık güneş kendini daha az göstermeye başladı. Değişen hava durumu ile de çoğumuzun ruh halinde değişiklikler olmaya başladı. Bulutlu havaların etkisi ile çoğu kişi sonbahar mevsimini hüzün, mutsuzluk, depresyon mevsimi olarak tanımlanıyor. Oysa her zaman her dönemin kendine özel olduğuna ve her dönemde önemli olanın enerjimizi yüksek tutmak olduğuna inanırım.

 

Size yaprakların dökülmesi, yağmur yağması neyi çağrıştırıyor bilmem ama benim için hepsi yeniden doğuşa hazırlığı çağrıştırıyor… Bu nedenle sonbahar mevsimi benim için yeniden doğuş mevsimi…

 

Şimdiye kadar çok kez diyet yapmış ancak yarıda bırakmış olabilirsin ya da yaz başında uyguladığın şok diyet ile hızlı kilo vermiş olabilirsin. Peki, benimle bu sonbaharda yeniden doğmaya ve bu sonbaharını SON kilolu SONbaharın yapmaya, yeni yılı yeni bir vücutta karşılamaya, yaza fit bir vücutta girmeye ne dersin?

 

‘Kulağa hoş geliyor. Bu sefer başaracağım.!!!’ Dediğini duyar gibiyim. Haydi, o zaman KASIMDA DİYET BAŞKADIR…

 

-METABOLİZMANIN HIZI KAHVALTINDAN GELSİN!

 

Yeni bir güne siz uyanıyorsunuz. Peki ya metabolizmanız? ‘Olur mu canım hiç öyle şey? Ben uyanıyorum metabolizmam uyuyor mu yani?’ dediğinizi duyuyor gibiyim. Evet oluyor. Güne gözlerinizi açtığınızda fiziksel olarak uyanma eylemi gerçekleşir ancak önemli olan biyolojik uyanmadır. Uyanmanız demek metabolizmanızın da uyandığı anlamına gelmez. Tüm gece aç kalmanın ardından enerjinin sağlanabilmesi ve metabolizmanızın da uyanabilmesi için kahvaltının önemi çok büyüktür. Kahvaltı yapmak metabolizmanızı hızlandırıcı bir yoldur. Kahvaltı yapılmadığı zaman metabolizma yavaşlar ve yavaşlayan metabolizma beraberinde artmış bir iştah getirir. Artan iştah ile gün boyu istemsiz bir şekilde yemek yeme gerçekleşir. Bu nedenle Yeniden Doğuşun en önemli basamağı: KAHVALTI.

-BESLENMENDE MUTLAKA SÜT VE ÜRÜNLERİNE YER VER!

 

Süt ve süt ürünleri kilo kontrolünde en iyi dostların olsun! Kan şekerini ve insülin salınımını düzenleyen sihirli beyazlar kilo kontrolünü de sağlıyor. Tennessee üniversitesinde yapılan araştırma sonucunda günde 3 porsiyon kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünlerini tüketen fazla kilolu bireylerin daha az tüketenlere göre karın çevresi yağlanmalarının daha hızlı azaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle her gün beslenmende kalsiyumdan zengin süt ve ürünlerine yer vermeyi unutma!

 

-DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER EN BÜYÜK DÜŞMANIN UNUTMA!

 

Evet… Düşük kalorili diyetlerle zayıflarsınız. Hatta kısa sürede zayıflarsınız. Çünkü temel nokta alınan ve harcanan kalori arasındaki ilişkidir. Yemediğiniz zaman harcadığınızdan daha düşük kalori alır ve kilo kaybını gerçekleştirirsiniz. Başlarda her şey harikadır. Zayıflamanın verdiği mutluluk paha biçilemezdir. Ya sonra? Metabolizmanızı alıştırdığınız düşük kalorili beslenme programının dışına çıktığınız an işler tersine döner. Uzun bir süre enerjisiz kalan metabolizma ya bir daha enerji alamazsam diyerek ona verdiğiniz enerjiyi bulduğu an depolamak ister. Bunu aynı savaş zamanında anneanne ve babaannelerimizin yastık altına koyduğu paralar gibi düşünebilirsiniz. Metabolizmanız anneanne/ babaanneniz, para ise enerji. Kıtlık zamanında elde edilen en ufak para daha zor günler için saklanırdı. Metabolizmanızda size aynen bunu uygular. Ve biz buna kıtlık geni hipotezi deriz!

AMAN DİKKAT! Bu sürecin sürekli tekrarlanması, sürekli yeni diyetlerin uygulanması metabolizmanızın yavaşlamasına ve sağlığınızı kaybetmenize neden olabilir.

 

-KENDİSİ KÜÇÜK AMA…

 

Kendisi küçük kalorisi büyük kaçamaklara dikkat edin. Fındık, fıstık gibi kuruyemişler, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler, yağ içeriği yüksek hazır gıdalar gibi kalorisi yüksek fakat kendisi küçük yiyecekler tüketmek kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Örneğin 100 gram antep fıstığında 560 kalori, 100 gram ay çekirdeğinde 584 kalori, 100 gram fındıkta ise 628 kalori bulunmaktadır.

-DUYGULARIN MI AÇ SEN Mİ?

Yapılan araştırmalar çoğu insanın normalden fazla yemek yemesinin %75 duygusal açlıktan kaynaklandığını söylüyor. Sonbahar mevsimi ise duygusal açlığın normalin üzerine çıktığı mevsimlerden. Böyle zamanlarda ihtiyacımız olan yüksek su ve lif, faydalı bileşikler, düşük kalori içeren besinlerdir. ‘Böyle bir besin var mı?’ dediğinizi duyar gibiyim. Tam da bu noktada meyve ve sebzelerin bizler için hediye değerinde besinler olduğunu söylemeliyim. Araştırmalar gün boyu iki porsiyon meyve ve sebze tüketen bireylerin diğer bireylerden %11 daha sağlıklı olduğunu göstermiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)