Kayropraktik Nedir?

Yazar Aslı ŞitFizyoterapist • 10 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Kayropraktik özellikle omurga olmak üzere kas-iskelet sistemi yapılarında oluşan subluksasyonları el ile uygulanan özel teknikler ile giderilmesini sağlayan bir sağlık mesleğidir.

Kayropraktik uzmanları ellerini veya yardımcı cihazlar kullanarak omurgaya kontrollü, ani bir kuvvet uygularlar. Birincil hedef, kas iskelet sistemindeki yanlış hizalanmaları (subluksasyonlar) düzeltmek, böylece sinir basılarını hafifleterek ağrıyı azaltmak ve vücudun doğal olarak kendini iyileştirme yeteneğini geliştirmektir.

Subluksasyon, fizyolojik ve biyomekanik bütünlüğün ve fonksiyonun değiştirildiği, beyin ile vücudun geri kalanı arasındaki bilgi akışına müdahale eden, sinir köklerinden geçen bilgileri azaltan veya değiştiren, yanlış hizalı bir eklem veya segmentteki bir işlev bozukluğudur.

Vertebral subluksasyon vücudun kendini iyileştirme yeteneğini azaltır. Bu durum sıkıntılara neden olur, çünkü sinir sisteminin normal çalışma yeteneğini etkiler.Subluksasyon, tekrarlanan fiziksel stresler veya fiziksel bir kazanın sonucu olarak ortaya çıkabilir, ancak çoğu zaman bugünün yaşam tarzlarının sonucu olabilir: aşırı stres, yetersiz beslenme, fiziksel egzersiz eksikliği veya fazlalığı.

Subluksasyon sonucunda ortaya çıkan etkiler baş ağrısı, çene ağrısı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı, konsantrasyon eksikliği, uyku bozuklukları, düşük bağışıklık sistemi , hatta diz ve ayaklardaki sorunlara kadar birçok yaygın sıkıntı ortaya çıkar.Bu nedenle, sağlıklı bir omurga, sağlıklı bir sinir sistemi ile birlikte, tüm vücudun sağlığını korumak açısından çok önemlidir.

Kayropraktik uzmanı, subluksasyonları tespit eder ve çoğu zaman elleriyle yapılan belirli ayarlamalarla fizyolojik hareket alanının ötesine geçmeden ekleme spesifik düzeltmeler yapar.Ayarlama, omurgayı orijinal konumuna getirir, eklemlerin aşınmasına ve dejenerasyonuna neden olan sürtünmeyi ortadan kaldırır, nörolojik akışı ve canlılığı geri kazandırır.

Kayropraktik Uygulamanın Yaygın Olarak Kullanıldığı Uygulama Alanları

Kayropraktik uygulamaları, mekanik kaynaklı omurga ağrılarında tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır ve literatürde geniş yer almaktadır. Yaygın olarak kullanıldığı alanlar;

Sırt ve bel ağrıları

Boyun ağrısı

Spor yaralanmaları

Baş ağrısı ve denge problemleri

Fibromyalji

Myofasial ağrı sendromu

Duruş bozuklukları

Kayropraktik Uygulamalarda Riskler Nelerdir?

Kayropraktik uygulamalar, kayropraktik eğitimi almış lisanslı kişiler tarafından yapıldığında güvenlidir ve ciddi sorunlara yol açmaz.Öne sürülen ciddi yan etkisi, vertebra arterinde ve sonrasında vertebrobaziler arterde inme hasarına yol açmasıdır Spinal manipülasyon komplikasyonlarının büyük çoğunluğu yanlış tanı veya uygun olmayan teknikten kaynaklanır. Çoğu durumda, detaylı değerlendirme ve manipülatif tedavinin komplikasyonları ve kontraendikasyonları konusunda farkındalık ile yaralanmanın önlenmesi olasılığı yüksektir.

Akut Kırık

 Çıkık

 Ligamentöz rüptür

 İnstablite

 Omurga Tümörleri

 Enfeksiyon

 Akut myelopati

 Akut yumuşak doku hasarları

 Osteoproz

Vertebrobasilar yetmezlik

Kauda equina sendromu

Siringomyeli

Üst servikal omurganın baziler invajinasyonu gibi durumlarda uygulanmamalıdır. 

 

Kayropraktik terapi planı neleri içerir?

 

Kayropraktik uzmanı fonksiyonel kapasiteyi artırmak ve ağrıyı azaltmak için; Omurga ve diğer yumuşak doku  manipülasyonu / mobilizasyonu, Miyofasiyal gevşetme teknikleri, Kinezyoterapi bantlama, Terapötik egzersizler, Omurga sağlığını optimize etmek için ergonomi ile ilgili eğitimler vererek yaşam kalitesini üst seviyede tutmayı amaçlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aslı Şit Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Aslı Şit

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al