KEKEMELİK TERAPİSİ

Yazar Mehmet UyarDil Ve Konuşma Terapisti • 15 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Kekemelik Terapisi

Kekemelik terapisi, akıcı konuşma bozukluğu (kekemelik) için yapılan tüm terapi egzersizlerini içermektedir.

Kekemelik Terapisi

Akıcı Konuşma Bozukluğu (kekemelik) Nedir?

Bir kişi konuşurken ya da okurken her 100 kelimeden 3 ve daha fazlasında takılması, uzatması veya tekrarlaması olarak tanılanmaktadır. Kekemelik bir çok toplumda gözükmektedir. Bazı yerli kabilelerinde hiç görülmez, onun dışında tüm toplumlarda görülen bir bozukluktur. Gelişmiş toplumlarda kırsal toplumlara göre daha çok görülür. Erkeklerde kızlara göre daha çok görülür. Genellikle şarkı söylemek gibi ritimli konuşmalarda takılma olmaz. Kekeme bir kişi bazı dönemler takılırken bazı dönemler takılmayabilir.

Kekemelik Terapisi Nasıl Yapılır?

Standart terapi süreci 8-12 arasında sürer. bazenpsikoterapigerekli olabilir

Akıcı konuşma bozukluğuna (kekemelik) sahip kişiler, nörolojik olmayan kekemeler, de şarkı söylerken, sayı sayarken takılma olmaz. Kekemelik değerlendirmesi ilk bununla başlar.

1- Nörolojik kökenli bir bozukluk mu yoksa gelişimsel kekemelik mi bunun ayrımının yapılması gerekir. Çevremiz de gördüğümüz kekemelerin büyük çoğunluğu gelişimsel kekemelik sorunu yaşayan kişilerdir.

Biz burada gelişimsel kekemelik terapisini anlatacağız.

2-Hastanın gerginliğinin değerlendirilmesi ve gevşetilmesi. Akıcı konuşma bozukluğu olan (kekemelik) kişiler sürekli takılarak konuşmadan ve anlatamamadan dolayı çok gergindirler. Bu gerginlik daha sonraki takılmalarında kaynağı olmaktadır. Bu kişilerde larenks ve omuz, göğüs bölgesinde gevşeme mutlaka sağlanmalıdır.

3- Nefes çalışması. Akıcı konuşma bozukluğu olan (kekemelik) kişiler de nefes düzeni son derece bozuktur. Diyafram solunumu neredeyse hiç yoktur. Doğru nefes tekniklerinin ve fonasyonun mutlaka kazandırılması gerekir. Bu sağlanmaz ise kekemelik terapisi kazanımları son derece sınırlı olur. Kazanımlarını günlük, doğal hayatına aktaramaz.

4- Terapi tekniğinin seçimi. Birçok terapi tekniği vardır.

Ritim terapi:kekemelerin ritimli konuşmaların da takılmamaları nedeniyle konuşmaya ritim verme sağlanır. Her sözcük söylenirken masaya eliyle bir kez vurur. Başarılı bir terapi tekniğidir. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

FluencyShaping(Yumuşak fonayson tekniği):konuşurken ya da okurken kelimeleri hafif uzatarak söyleme tekniğidir. Zeki Müren konuşması bu tekniğin gündelik hayata uygulanmış en güzel biçimidir.

DAF: Geciktirilmiş işitsel geri bildirim: kişiye kendi konuşması bir cihaz yardımı ile kulaklıklardan geciktirilmiş olarak verilir. Hastaların %40-70’inde konuşma akıcılığında düzelme gözlenmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)