Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak (Belirgin kulak) nedir?

Kulağın doğuştan olan normal anatomisine aykırı olarak kafa ile olan kulak arasındaki açının belirgin şekilde artması ve bazen kulak kıvrımların tamamen belirli olmaması durumudur, bu durum estetik açıdan tercih edilmeyen ve hastaya rahatsızlık veren bir durumdur. Özellikle çocuklarda psikolojik sorunlar ve özgüven kaybına yol açar.

En erken kaç yaşında ameliyat olabilirim?

Kulak anatomisinin büyük bir ölçüde 7 yaşa kadar tamamlandığından dolayı, en erken tercih edilen yaş sınırı 7 yaştır.

Yeni doğan çocuklarda ne yapabiliriz?

Yeni doğan bebeklerde yaşamının ilk 72 saati içinde, belirgin kulak olduğu fark edilirse, bu süre içinde yeni doğanın kulak dokusu yumuşak ve şekillendirilebilir olduğundan, özel bandaj ve kalıplar kullanılarak ameliyat olmadan bu durumu düzeltmek mümkündür.

Ameliyat sonrası görünür iz kalır mı?

Ameliyat kesi yeri kulak arkasından kulak ile kafa arasındaki kıvrımda olduğundan ve yara izi bu kıvrımda kaldığından dolayı, ameliyat izi fark edilmez.

Ameliyat yöntemleri nelerdir?

Kulak dokusunun anatomisine göre ve kulak yapısına göre değişmektedir, ancak en çok tercih edilen yöntem, sadece kalıcı dikişler kullanarak düzeltme yöntemidir, buna ek olarak gerekirse bazı durumlarda özellikle sert kıkırdaklarda kıkırdağı bazı yerlerde inceltmek veya bir miktarını almak gerekebilir.

Ameliyat süreci ve sonrası:

Ameliyat lokal anestezi veya özellikle çocuklarda genel anestezi altında olabilir ve ameliyat 1-2 saat sürer, kulağın arka kısmından kulak ile kafa arasındaki kıvrımdan girilir ve kulak estetik ve doğal anatomisine uygun olacak şekilde kalıcı özel dikişler kullanılarak düzeltilir ve daha sonra ciltteki kesi uygun bir şekilde kapatılır ve hasta kulağı kapatacak şekilde bir pansuman ile ameliyattan çıkar.

Hasta genellikle ameliyat günü akşamı taburcu olur ve ertesi gün kontrol için çağrılır ve pansumanı açılır, hastaya kulak bandı (tenisçi bandı) 3-6 hafta kullanması önerilir, ameliyattan 10-14 gün sonra ciltteki dikişleri alınır ve hastanın kulağa darbelerden kaçınması önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Murat Paşaoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)