Kılcal Varis

Yazar Serdar AkgünKalp Ve Damar Cerrahı • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:

Kalın varisler (Büyük Varisler), Orta Varisler (Orta Varisler) ve İnce Varisler (Küçük Varisler) çaplarına göre yapılan ayrımdır.

Küçük Varisler

- Bu tip damar genişlemelerine ‘’ kılcal varis ‘’ de denir. Çapları 2-3 mm kadar çıkabilir. Diğer varisler ile de sıklıkla gözlenir. Spider Ven: Örümcek Ağı denilen varisler bunlardır.

- Varis başlangıcında daha çok bu tip şikayetler hastalar tarafından fark edilir. - Görsel olarak dikkat çekerler. Kılcal varisler yakında ve yakında bulunan daha büyük çaplı damarlardan ( feeding vein ) beslenirler. 

- Sıklıkla bacaklarda ve yüzde görülürler. Yüzdekiler gibi tüm kılcal varisler için bir sınıflama daha vardır. 

a) Çizgisel,

b) Dallanan, 

b) Örümcek ağı 

c) Noktasal

- Küçük kılcal damarlar zaman içinde komşu bölgelerden başlayarak çoğalırlar. Mesleki olarak çok ayakta kalıyorsanız veya çok oturuyorsanız (hareketsizlik ve bacak bacak üstüne atma) daha hızla yayılır.

 - Bacaklarda diz üstünde arkada ve diz altında ön tarafta daha sık görülürler. - Küçük varisler: kılcal damarlar ‘’ mavi ‘’ ya da ‘’ kırmızı ‘’ renkte görülürler. Bunun sebebi ven ve arter yani atardamar ve toplardamar farkı yani taşıdıkları oksijen miktarıdır. Kırmızı olanlar daha inatçıdır. 

- Ağrı yapmazlar. Ağrı bacaklardaki diğer toplar damar sorunlarına bağlıdır. Bu yüzden ultrason gerekli görülen kişilerde yapılmalıdır. - Güneş ev ayakta durmak arttırıcı etkenlerdir. Güneş konusunu şöyle açıklayalım. Eğer bütün gün şortla dışarda dolaşıyorsanız veya bronzlaşmak için plajda veya solaryumda uzun süre yatıyorsanız risk oluşturur. Ama çalışan birisi iseniz dışarda geçirdiğiniz süre size bu konuda zarar verme şansı düşüktür. 

- Tedavisi çapı küçük olduğundan önce skleroterapi ve/veya termokoagülasyon ya da lazer tedavisidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)