Silikozis Hastalığı

Yazar Serdar AkgünKalp Ve Damar Cerrahı • 25 Ekim 2022 • Yorumlar:

Eğer internette ‘’dul bırakan hastalık’’ diye ararsanız. Silikozis diye bir hastalık ile karşılaşacaksınız. Size bu hastalık ile ilgili bir bağlantı bırakıyorum. Akciğerde solunum ile alınan silisyum tozlarının oluşturduğu kötü bir hastalık. kot taşlama işinde çalışanları altı ayda bitiren bir meslek hastalığı..

Kalp damarlarından en önemli sol inen dalın tamamen tıkanması sonucunda gelişen ağır ve yaygın enfarktüs kişinin hayatına mal olur. Kalbin kaslarının büyük kısmı ölür. doku ölümüne enfarktüs (kalp krizi) adı verilir. bu kadar büyük bir kayıp yaşam ile bağdaşmaz.

İşte bizim alanımızda da bu durum ‘’dul bırakan hastalık’’ olarak adlandırılır. Bu tıkanan damar kalbi besleyen sol ana koroner arterden çıkan en önemli dal olan LAD (sol ön inen dal: left anterior descending artery) atardamarıdır. İşte bu olayda tamamen tıkanan damar bu damardır. Bazı durumlarda darlık ‘’kıl’’ gibi görünür.

Peki bu tek damarın tıkanması ve oluşan kriz neden insanları hayattan kopartmaktadır?

LAD dalı sol ve sağ karıncıkları ayıran duvarın üstünde seyretmektedir. Resim 5. LAD damarının seyri iki karıncık (ventrikül arasındaki duvarın üstünde) görülmektedir. Karıncık (ventrikül) kalbin ana kan pompalayan odacığıdır. Daha güçlü kas yapısına sahiptir. kulakçıklar ise daha ince kas yapısına sahip olup bir yerde giriş (atrium) görevi görürler. az vir basınç üreterek kanı vücuda ve akciğer pompalarlar.

Bazen bu durum daha farklı ve ciddi durumları da beraberinde getirebilmektedir. konuyu halk arasında ‘’damarım kendi kendine bypass yapmış’’ diye bilindiğini anımsatıyorum belki daha iyi anlayabilirsiniz. Bazen damardaki darlık zaman içerisinde ilerlerken beslenemeyen hücrelerden salınan bazı damar geliştiren maddeler damarların gelişmesine ve uzamasına neden olurlar. bu gelişen damarlarda bir şekilde başka sağlam damarlardan veya tıkanıklıktan önceki bölgelerden kan alarak beslenmesini düzeltmeye çalışıyorlar. Bu gelişen yeni damarlarda ilgili damar tam tıkanınca yaygın bir enfarktüs gelişimini engeller. bu engellem bazen yeterli olmayabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)