Varis Tedavileri

Yazar Serdar Akgün • 11 Nisan 2023 • Yorumlar:

Varis ya da Kronik Venöz Yetmezlik hastalarında ‘’ameliyatsız tedavi’’ diye adlandırılan lazer, radyofrekans ve yapıştırıcı kullanılan teknikler ile kaçak olan varis toplardamarının bir kısmı dizüstünde kapatılmaktadır. Hastalarımızın ‘’hangi teknik?’’ sorusu ve diğer konular ile ilgili noktaları ve kısa cevaplarını sunuyorum. Unutmayınız, ‘’hastalık yoktur, hasta vardır.’’

Bu yazı bir tekniği öne çıkarmak için yazılmamıştır. Sizi gören, muayene eden ve tetkiklerini gören doktorunuz sizi daha iyi yönlendirecektir.

1.Ameliyatsız varis tedavisi ne demektir?

2. Varis tedavisinde hangi damar kapatılmaktadır?

3. Damarın kapatılmasının bir zararı var mıdır?

4. Varis tedavisinde damar nasıl kapatılmaktadır?

5.Anestezi nasıl olmaktadır?

6. Kapatma işleminden sonra normal hayata devam edilebilir mi?

7. Bu işlemlerin sonuçları nasıldır?

8. Hangi teknik uygulanacağına nasıl karar verilir?

1.Ameliyatsız varis tedavisi ne demektir?

Bu konu sadece ülkemize özgüdür. Yabancı ülkelerde bu tip bir tanımlama görülmez. Bu tür işlemlerde ameliyathanede yapılmaktadır. Klasik cerrahiye göre daha az kesik olması ve ultrason altında işlemin yapılmasından dolayı ‘’ameliyatsız tedavi’’ şeklinde daha çok tanıtım amaçlı bir çaba vardır. 

2. Varis tedavisinde hangi damar kapatılmaktadır?

Varis toplardamarda kaçak ve kanın daha aşağıda göllenmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Varis en sık Büyük Safen Toplardamarinda, sonra küçük safen toplardamarı da son olarak da bunlarla bağlantılı toplardamarlarda görülmektedir. Kapatılan damarlar bu damarlardır. Ben bu damarlara büyük ve küçük varis damarı adını vermekteyim. Ultrason ile bu damarlar, çapları ve kaçak dereceleri incelenmektedir.

3.Damarın kapatılmasının bir zararı var mıdır?

Hayır bir zararı yoktur. Eski klasik cerrahide bu damarların tamamı çıkartılıyordu. Sonuçlarının kötü olması ve varisin tekrarlaması yüzünden yeni teknikler geliştirilmiştir. Damarın kapatılan bölümünden gelen kaçak ortadan kalktığında aşağı doğru olan yükten kurtulunduğunda varisin temel sorunu çözülmüş olur. Kapatılan damar size bir sakınca yaratmaz yerini alacak çok sayıda damar bulunmaktadır.

4. Varis tedavisinde damar nasıl kapatılmaktadır? Varisi kapatma işlemi radyofrekans, lazer, yapıştırıcı (siyanoakrilat) ve köpük (polidocanol) ile yapılmaktadır. Sıklıkla enerji kullanarak kapatma veya yakma işlemi olarak bilinir. Ultrason altında varis damarının içine bir iğne aracılığı ile telyerleştirilir. Bu telin ucundaki bölgeden lazer ya da radyofrekans dalgaları ile damar kapatma/yakma işlemi gerçekleştirilir. Bu dalgalar isan vücuduna zarar vermeyecek boyuttadırlar. Ayrıca özel anestezik solüsyonlar ile çevre dokularda korunur. Son yıllarda lazer ve radyofrekans yanında yapıştırıcı kimyasal madde ile ya da kılcal varis tedavisine kullanılan ilaç ile ‘’köpük’’ kullanılarak da kapatma işlemi yapılmaktadır. Kimyasal madde ülkemizde ve avrupada kullanılırken Amerika’da henüz onaylanmadığından kullanılmamaktadır.

5.Anestezi nasıl olmaktadır?

 Bu işlemler lokal anestezi altında yapılır. Hastanın bilinci açıktır konuşmaktadır. İşlem bölgelerine lokal anestezi yapılır. Ayrıca lazer ve radyofrekans için kapatılan damarın çevresine ağrı ve koruma amaçlı soğuk özel anestezik solüsyon verilir. Bu da bölgesel anestezi şeklinde ‘’tümosan’’ anestezi olarak bilinmektedir. Yapıştırıcı ve köpük kullanıldığında sadece lokal anestezi yapılmaktadır.

6. Kapatma işleminden sonra normal hayata devam edilebilir mi? 

Bu tekniklerin avantajı hemen normal aktivite izle dönebilmenizdir. İşlem sonrasında hemen ayağa kalkıp yürüyebilirler. Genelde günübirlik işlem yapılır. Sabah hastaneye gelen hastaya kan tetkikleri yapıldıktan sonra öğle saatlerinde işleme alınır. Akşam saatlerinde taburcu edilir. Ameliyat sonrası hastanın ile yapılan bacağında bandajlar olur.

7. Hangi teknik uygulanacağına nasıl karar verilir?

Varis tedavisinde hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve ultrason haritalamasında elde edilen bilgiler karar konusunda yardımcı olmaktadır. Hangi toplardamarda kaçak olduğu, yeri, derecesi, damarın çapı ve diğer damar bağlantıları önemlidir. Her hastanın özelliklerine göre karar verilir. Tüm avantaj ve dezavantajlar hasta ile paylaşılır ve son karar verilir. Sağlıcakla kalınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)