Kilo Kontrolünde Zerdeçal Neden Önemli?

Yazar Olcay BarışDiyetisyen • 5 Mart 2019 • Yorumlar:

Kilo kaybı için diyet ve egzersiz programları mevcut olmasına rağmen, ilerleme genellikle çok yavaş olmakta ve hayal kırıklığı yaratmaktadır. Son zamanlarda, gıdalarda bulunan fitokimyasallar sağlık üzerinde potansiyel yararları olduğu için kanser, kardiyovasküler hastalık, inflamatuvar ve obezite gibi birçok metabolik hastalıkların önlenmesi amacıyla keşfedilmiştir.

Diğer yandan doğal olarak oluşan fitokimyasallar sınıfından olan ve kateşinler, antosiyaninler, resveratrol, kurkumin gibi etken maddeleri içeren polifenollerin; enerji metabolizması, adipozite ve obezite ile ilgili fizyolojik ve moleküler yolağı düzenlediği görülmüştür. Polifenollerin adipozite ve obezite üzerindeki faydalı etkileri; hücre kültürleri, hayvan modelleri ve bazı insanda klinik ve epidemiyolojik çalışmalar yapılarak ortaya çıkmıştır.

Çift kör bir klinik araştırmanın sonuçlarına ilişkin 8 haftalık bir çalışma, zerdeçal takviye edici gıdaların alınmasının metabolik sendromlu hastalarda -vücut kitle indeksini, bel boyutlarını ve vücut yağını azaltabileceğini öne sürmektedir.Zerdeçal alanların plasebo alanlara kıyasla, kilo ve vücut yağını kaybettiği ve bel çevresindeki yağını azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca zerdeçal, hazmı kolaylaştırır ve ödem attırır.

Kilo vermek isteyen biri kişinin zerdeçalı nasıl tüketmesi gerekiyor?

Zerdeçal bir baharat olarak yemeklerimize aroma katarken sağlığımızın korunmasına da katkı sağlamaktadır. Bu şekilde kullanıldığında zerdeçalın içerisindeki başlıca etkili madde olan kurkumin vücuttan emilemeden hızla atılmakta, emilim oranı yüzde 1 civarında kalmaktadır. Zerdeçalı baharat olarak kullandığımızda bu düşük oran yeterlidir. Vücudun kendi savunma mekanizması içerisinde fazla miktarda emilmesi beklenmemektedir. Ancak zerdeçalın özellikle son yıllarda bilimsel araştırmalar ile ortaya konulan sağlığımız için önemli biyolojik etkilerinden yararlanarak bir tedavi cevabı oluşturulmak istendiğinde bu engelin aşılarak daha yüksek miktarda kurkuminin emilmesini sağlamak gerekiyor. 

Zerdeçal metabolizmamızı nasıl etkiliyor?


Gıdalarda bulunan fitokimyasallar sağlık üzerinde potansiyel yararları olduğu için kanser, kardiyovasküler hastalık, inflamatuvar ve obezite gibi birçok metabolik hastalıkların önlenmesi amacıyla keşfedilmiştir.

Diğer yandan doğal olarak oluşan fitokimyasallar sınıfından olan kurkumin gibi etken maddeleri içeren polifenoller; enerji metabolizmasına etki gösterir.

Kurkumin takviyelerinin, yüksek yağlı bir diyetin etkilerini önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir.

Çalışmalar diyor ki…

  • %0,2-2,0 oranında diyetlerine kurkumin eklenmesi sonucu obez farelerde vücut yağını düşürdüğü gözlemlenmiştir (Kubota et al.,2012). Bu uygulamanın daha düşük leptin seviyeleri oluşturduğu belirtilmektedir (bilindiği üzere, yüksek leptin kilo artışını teşvik etmektedir) (Bisht et al.,2007; Kubota et al.,2012).

  • 12 hafta boyunca günde 500 mg'lık (vücut ağırlığının kilogramı başına) oral yoldaki kurkumin takviyeleri, yüksek yağlı bir diyetin etkilerini önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Tüm test hayvanları kilo almış olsa da az yağlı diyetle beslenen kontrol grubuyla karşılaştırıldığında kurkumin verilmiş olanlar çok daha az yağ depoladığı tespit edilmiştir. Üstelik kurkumin uygulaması, preadipositlerin olgun yağ hücrelerine dönüşmesini engellediği gözlemlenmiştir (Ejaz et al.,2009).

  • Yüksek yağlı bir diyetle 8 hafta sonra obez hale getirildikten sonra düzenli bir diyetle obez sıçanlara günlük olarak 1.25 ve 5 g / kg kurkumin dozları vücut ağırlığına göre verilmiştir. Sıçanlar, kurkumin verilmeyen kontrol grubuna göre daha fazla kilo verdiği bildirilmektedir (Yu et al.,2008).

  • Kurkuminin, yüksek yağ ile beslenmiş farelerde, AMPK yoluyla, adipositlerdeki enerji metabolizması ve yağ asidi β- oksidasyonuna ek olarak gıda alımını değiştirmeden vücut ağırlığının düşmesini azalttığını göstermektedir (Ejaz et al.,2009).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)