Kinezyolojik Bantlama

Yazar Hüseyin Avni Çöl • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:

70’li yılların ortalarından sonra Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Uygulanan bantlar ‘parmak izi’ (finger print) patentli teknolojiye sahiptir. Herhangi bir ilaç ya da madde içermeyen elastik bantlar üzerindeki bu izler sayesinde vücutta bazı değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişiklikler için doğru bantlama tekniği seçilmelidir. Kinesiolojik bantlama, kasların desteklenmesi, vücut sıvılarının akışının düzenlenmesi, içsel ağrı giderici sistemlerin etkinleştirilmesi ve eklem problemlerinin giderilmesi esas alınarak uygulanmaktadır.

Özellikle ağrıda geniş uygulama alanı bulur. Boyun, sırt, bel ağrısı, menisküs yırtıkları, tenisçi dirseği gibi pek çok kas ve tendon bozukluğu durumunda kullanılabilir. Herhangi bir ilaç ya da madde içermemesi nedeniyle spor camiasında tercih edilir. Uygulandığı bölgedeki kas ve bağ dokunun geriminin düzenlemesine yardımcı olur, lenfatik damarların ve lenfatik drenajın akışını düzenler, dolayısıyla ağrıyı azaltır kas gücünün eski hale gelmesine destek olur. Özellikle omuz ve dizdeki bağ, menisküs ve tendon yaralanmalarından sonra fizik tedavi ile birlikte kullanıldığında iyileşmeye katkı sağlamaktadır.

Bu uygulamada cildi tahriş etmeyen, insan dokusuna oldukça benzeyen, gözenekli ve ana hammaddesi pamuk olan çok ince bantlar kullanılmaktadır. Kinesiotaping teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede oluşan basıncı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesinde azalan basınç kan dolaşımının artışı ile sonuçlanır ve böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde yaratılan bu etki yaralanma bölgesindeki gerginlik ve hassasiyetin giderilmesinin yanında bölgede deri altında var olan ağrı reseptörlerinin uyarılmasını da önler, böylece ağrısız hareket sağlanmış olur.

Nadiren bant üzerindeki yapışkan madde ve bantın içeriğinde bulunan boya, pamuk gibi maddelere allerji gelişebilir. Allerjisi olan kişilerde küçük bir uygulama alanında kontrol yapıldıktan sonra bantlama yapılarak bu soruna çözüm bulunabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)