Sigara Bırakma

Yazar Hüseyin Avni Çöl • 24 Aralık 2018 • Yorumlar:

Tütün yüzlerce yıldır insanların kullandığı bir bitkisel bir üründür. 1600’lü yıllarda Amerika’dan ülkemize getirilmiştir. Ülkemiz yaklaşık 200 bin hektar tarım alanına sahiptir. Tütün bitkisinin yapraklarında alkaloidler, reçine, zamk, nişasta ve tanen vardır. Bilindiği üzere en önemli alkaloid nikotindir. Bunun yanı sıra nikotine benzeyen isonikotin, nornicotin, nicotyrin gibi alkaloidler içermektedir.

Nikotin insan beyninde değişik uyarılara neden olduğu için etkileri çok çeşitli ve karmaşıktır. Tütün bitkisi bağırsak ve mide hareketleri ve mide salgısını arttırır. Gastrit, reflü hastalığına neden olabilir. Beyindeki merkezleri tetikleyip kusmaya ve idrarın azalmasına neden olabilir. Kandaki pıhtılaşma eğilimini fazlalaştırdığı gibi damarları daraltır. Kalp atışlarını hızlandırıp, tansiyonu (kan basıncını) yükseltir. Tütün bitkisi tükürüğü ve göz yaşını arttırır, iştahı azaltır, öksürüğe ve nefes darlığına neden olur. Sinüzit, koku duyusu kaybına neden olabilir. Tütün bitkisinin su ile kaynatılması ile elde edilen sıvı kene, pire ve bit gibi vücut parazitlerini vücuttan uzaklaştırmak için haricen kullanılır. Tüm bunların dışında küçük deri kesilmelerinde tütün yaprağı kullanılması halk arasında çok yaygındır.

Cilt damarlarında da bozulmaya neden olduğu için; ciltte renk solgunluğu, matlaşma, cansızlaşma, zor iyileşen yaralara neden olabilir.

Başta akciğer kanseri olmak üzere, mesane kanseri gibi pek çok kanser türü ve iltihaplı romatizma hastalığının önlenebilir nedenlerinden biridir. Tütün kullanılan evlerde doğan bebeklerin ilerleyen yaşlarda astım, bronşit, amfizem gibi hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.

Bunun dışında tütün keşfinden bugüne kötüye kullanılmıştır. En yaygın kötüye kullanım; sigara, puro ve nargile şeklindedir. İçerdiği nikotinden dolayı sigara tiryakiliği bir tür bağımlılıktır. İlk nefesten sonra bağımlılığın temelleri atılır. İlerleyen zamanlarda kullanım sıklığı ve tütünün işlenme şekline göre de bu bağımlılık oluşur. Fizyolojik bağımlılığın devamında kullanıcı psikolojik olarak sigaraya o kadar bağlanır ki bırakma sürecinde “en iyi dostunu terk ediyormuş” gibi hisseder.

Her bağımlılıkta olduğu gibi sigarada da ilk adım karar vermektir. Ardından heves (motivasyon) gereklidir. Bu motivasyon genellikle çocuklar, torunlar ya da eşlerdir. İlerleyen süreçte bu kişiler sigarayı bırakan kişiye destek olacaklardır. Bu desteğin yanında nikotinden arınma sürecinde yardım gerekebilir. Bu yardım seçeneklerinden birisi de elektro-akupunktur olabilir. Elektro-akupunktur; akupunktur ve elektrik akımlarının birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir tedavi yöntemidir.

Akupunktur iğneleri seçilen noktalara batırıldıktan sonra, bu noktalara belirli frekansta elektrik akımı verilir. Bunun sonucunda kişi nikotinin çekilmesi sonucu maruz kalacağı yan etkilerle daha kolay baş edebilir. Dikkat, yoğunlaşma eksikliği ya da tam tersi aşırı hassasiyet, öfke gibi durumlarla başa çıkmada da yardımcıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)