Moksa (Moxibüsyon-Isı Terapisi)

Yazar Hüseyin Avni Çöl • 25 Aralık 2018 • Yorumlar:

Isı-sıcaklık insanın yaratılışından günümüze hastalıkların tedavisinde bilerek ya da bilmeden kullanılagelmiştir. İlk çağ insanları güneşten gelen ısı, ışık ve sıcağı hayatın kaynağı olarak görmüştür. Bu nedenle bazı kültürlerde güneşe sunu bir gelenek haline gelmiştir.

Çağların ilerlemesiyle ısı; ateş şeklinde kontrol altına alınabilmiş, atalarımızın ateş üzerine toprak kap koymalarıyla da modern insanın gelişimi hızlanmıştır.

Antik Mısır, Çin, Uygur Türklerinde dağlama ile tıbbi kullanıma alınmaya başlamıştır.

Mekanikte ve bilimde olan hızlı ilerlemeyle günümüzde kullandığımız ısı kaynakları teknik olarak pratik ve kişiye zarar vermese de gücünü ısının iyileştirici etkilerinden almaktadır.

Moksa, Avrupalı bilim insanlarının geleneksel Çin tıbbına olan ilgisinin artmasıyla da günümüz tamamlayıcı uygulamalarının vazgeçilmezlerinden biridir.

Genel olarak yanan bir pelin otundan (Artemesia vulgaris) yapılma bir sap ya da koninin hasta bölge üzerine yerleştirilmesine dayalı bir tekniktir. Koni bir akupunktur noktası üzerine yerleştirilip yakılır. Koni cildi yakmadan önce yerleştirildiği yerden alınır. Amaç vücuttaki kan ve yaşam enerjisini ve çi’yi uyarmak ve güçlendirmektir. Genelde uzmanlar pelin otunu kurutup, kabartarak bir puro şeklinde sarar.

Moksa terapisinde amaç meridyenlerde (meridyen için akupunktur makalesine bakabilirsiniz), kanallarda oluşan tıkanıklıkları çözüp, vücudumuzda var olan çi’nin; enerjinin yeniden akışını sağlamaktadır. Böylece bedenimiz, kendi kendini iyileştirme gücünü harekete geçirerek hastalıkların ortadan kalkmasına veya hafiflemesine yardımcı olur.

Çok dar alanlara güçlü ısı transferi sağlar. Zaman zaman akupunktur ile birlikte kullanılabilir. İğnelerin uçlarından ısıtılarak yoğun ısı tek noktaya gönderilebilir. Dikkatli kullanımda yanık riski düşüktür. Hassas ciltlerde kızarıklık olabilir. Solunum sorunları olan kişiler yanan pelin otu saplarından rahatsızlık duyabilirler. Günümüzde solunum sorunları olan hastalar için kokusuz moksa uygulaması mevcuttur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hüseyin Avni Çöl Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat) Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)