Kış Sebzeleriyle Yaz Mevsiminden Kalan Kilolardan Kurtulun!

Yazar Safiye Taş KoçyiğitDiyetisyen • 3 Ekim 2019 • Yorumlar:

Fazla kilosu olan hemen hemen her birey yaz aylarına girerken kilo vermenin bir yolunu arar. Kimisi doğru formülü bulur, uygular ve ideal kilosunda hayatına devam eder. Kimisi ise bu kilo verme serüvenine mangal, dondurma, davet ve kutlamaların sıklığına kapılarak son vermiştir. Yaz aylarının bitip kış aylarının yüzünü gösterdiği şu dönemlerde yaz mevsiminden kalan fazla kilolarınız var ise kurtulmanın tam zamanı. Kış aylarının habercisi olan tüm bitkiler, yaz kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı oluyor. Peki nasıl?

1. Bitki çayları ile başlayalım. Diyetlerin vazgeçilmezleri olan bitki çaylarının, düzenli olarak günde ortalama 2 fincan tüketilmesi durumunda metabolizmayı hızlandandırıcı etkisi bilimsel çalışmalarca kanıtlanmıştır. Ancak her bir bitki çayının ayrı ayrı faydası bulunmaktadır. Zencefil, ıhlamur ve adaçayı yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Zencefil kan şekeri regülasyonunu sağlar, uzun süreli tokluk hissi oluşturur. Yıllardır birçok bilimsel çalışma konusu olmuş tarçın, son yılların mucizelerinden. Kan şekerini dengede tutması, diyabette yatmadan önceki son ara öğünde süt veya yoğurt ile beraber tüketeceğiniz 1 tatlı kaşığı tarçın kan şekeri regülasyonunu kısa vadede sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu etkisi ile beraber açlık kontrolünü sağlar, tatlıya olan meyili azaltır.Her sağlıklı bireyin günde ortalama 2 fincan bitki çayı tüketmesi kilo vermede destek amaçlı önem teşkil etmektedir. Metabolizmanızı hızlandırmak için bitki çayı tarifini deneyebilirsiniz: Malzemeler: 1 çay kaşığı tane karabiber, 1 adet limon, 1 adet çubuk tarçın, 1 çay kaşığı yeşil çay, 1 parça (2-3 gram) zencefil, 1 çay kaşığı adaçayı 1 litre kaynatılmış su içerisine ilave edip demlendirin. Gün içerisinde tüketiniz.

2. Kış aylarında yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlere meyil artar. Bu yüzden öğünlerde yemek seçimlerinize dikkat edin. Bir akşam öğününde tercih edeceğiniz kremalı tavuklu makarna ve kola 920 kalori iken, ızgara tavuk, brokoli salatası, 2 ince dilim ekmek ve ayran 510 kalori içermektedir ya da fesleğen soslu bir porsiyon tam buğday makarna ve ayran 360 kalori. Sadece akşam öğünü alışkanlığınızı değiştirdiğiniz taktirde bile ayda 1.5-2 kg kilo kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır.

3. Gelelim kış sebzelerine… Brokoli, pırasa, lahana, kereviz, enginar, pazı ve daha niceleri… Hepsinin lif içeriği oldukça yüksektir. Kış sebzeleri bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra içerdikleri lif sayesinde uzun süreli tokluk sağlar, aşırı besin tüketiminizi engeller. Kış aylarında mutlaka günde 1 öğün pişmiş mevsim sebzelerinden tüketin. Metabolizma hızlandırmak ve kış mevsimine hazırlanmak için kış çorbaları tercih ediniz. Bir kış çorbası tarifi; 2 diş sarımsak, 1 adet küçük boy soğan, 1 adet küçük boy kerevizin kökü ve sapı, 3 adet pırasa, 2 adet küçük boy kabak, 6-7 yaprak pazı iyice yıkayıp, derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine 1-2 litre su ilave edip kaynatınız. Kaynamaya başladıktan düdüklü tencerede kısık ateşte 10 dakika pişiriniz. Sebzeler piştikten sonra, ateşten alıp 2 su bardağı yağsız süt ilave edip blenderdan geçiriniz. İçerisine iyotlu tuz, pulbiber, karabiber, nane ve limon ilave ederek servis edebilirsiniz. Haftada 2 akşam yemekten önce 1-2 kepçe içmeniz düşük kalori içermesinden, yüksek lif içeriğinden, ve yüksek antioksidan özelliğinden kaynaklı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca yemek öncesi tercih edeceğiniz bir kase işkembe çorbası 250-300 kalori iken bu kış çorbasının 1 kasesi 60-70 kalori içermektedir. 

4. Tatlısız asla diyenlerden iseniz; kış mevsimi tatlı için çok güzel alternatifler sunuyor bize. Az şekerli fırınlanmış bir dilim kabak tatlısı, üzerinde 1 adet dövülmüş ceviz ile servis edilmiş hali 100-120 kaloridir.Kabak tatlısına en iyi alternatif ise porsiyonu 140-150 kalori olan ayva tatlısı ve 100 kalori içeriği ile 20 gram en az %70 kakao içeren çikolata olacaktır. Ancak 1 porsiyon profiterol ise yaklaşık olarak 500 kalori içermektedir.

5. Soğuk havaların etkisine kapılıp hareketsiz kalmayın. Yürüyüş ve egzersizi sadece ideal kiloya kavuşmak için değil kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu,bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sisteminizi düzenlediğini, yatıştırıcı etkisi olduğunu, tansiyonun düzenlenmesinide etken olduğunu hatırlayarak hayatınıza dahil edin. Her gün mutlaka en az 30 dakika yürüyüş veya egzersiz yapın. Hareketli kalın, zinde kalın, fit kalın.

 

 Kilolarınızın değil kıyafetlerinizin sizi sardığı bir kış olsun. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)