Araştırmalar gösteriyor ki, eş tercihlerimiz sadece fotoğraflara bakarak şekillenmiyor. Kadınlar, daha ağırbaşlı, kontrollü ve “az ama öz” (düşük kompleksli) vücut hareketleri sergileyen erkekleri daha maskülen ve çekici bulabiliyor. Erkekler ise o meşhur “podyum yürüyüşü” (catwalk) tarzı, kalça salınımı belirgin hareketleri daha çekici buluyor.
Peki, bu durum kıskançlığı nasıl tetikliyor?
• Erkekler için: Yanınızdaki partneriniz, ortamdaki o “ağır ve kendinden emin” hareket eden adama bakıyorsa, evrimsel alarm zilleriniz çalmaya başlar.
• Kadınlar için: Partnerinizin bakışları, odaya ritmik ve etkileyici bir yürüyüşle giren kadına kaydığında hissedilen o keskin sızı, aslında rakibin “hareket bazlı çekiciliğine” verilen evrimsel bir tepkidir.
Makalelerde genel bir kural vardır: Erkekler cinsel, kadınlar ise duygusal sadakatsizliğe daha duyarlıdır. Ancak işin içine “deneyim” girdiğinde kartlar yeniden dağıtılıyor. Peki, bir kişi kendi partnerini aldattığında kıskançlık düzeyi nasıl değişir?
Bence burada çok ilginç bir ters orantı var: Kendi sadakatsizliğimiz, kıskançlığımızı azaltabilir.
• Kadınlar Açısından: Eğer bir kadının hayatında kaynak sağlayan birden fazla partner (alternatifler) varsa, tek bir erkeği kaybetmenin yaratacağı “kaynak kaybı riski” azalır. Kendi eşdeğerini yüksek gören ve alternatifleri olan kadın, partnerini daha az kıskanmaya başlayabilir.
• Erkekler Açısından: Soyunu devam ettirme şansını farklı partnerlerle artıran bir erkek, “tek bir yumurtayı aynı sepete koymamış” olmanın verdiği (bilinçdışı) rahatlıkla, ana partnerini kaybetme kaygısını daha düşük yaşayabilir.
Evrimsel mekanizmalarımız her zaman “en yüksek kazanç, en düşük risk” prensibiyle çalışır. Eğer elimizde yedek planlar varsa, bir kaybın maliyeti düşer. Bu da bize gösteriyor ki kıskançlık, sadece karşı tarafa duyduğumuz güvensizlikle ilgili değil; kendi “pazar değerimiz” ve “alternatif kaynaklarımızla” da doğrudan bağlantılı.
Kıskançlık, partnerimizi ne kadar sevdiğimizden ziyade, onu kaybetmenin maliyetini ne kadar göze alabildiğimizle ilgilidir. Rakibimizin yürüyüşü veya bizim kendi sadakatsizliğimiz bu maliyet hesabını sürekli değiştirir.
Bir dahaki sefere birini kıskandığınızda kendinize sorun: “Onu mu kıskanıyorum, yoksa kendi yatırımımın risk altında olduğunu mu hissediyorum?”
Kıskançlık, evrimsel bir koruma kalkanıdır; ancak bu kalkanın ne zaman ve neden kalktığını anlamak, ilişkilerdeki dengeyi çözmemize yardımcı olur.