Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi (Kızlık dikilmesi, kızlık zarı onarımı)
Kızlık zarı onarımı; himen onarımı ya da himenoplasti (Hymenoplasty) olarak bilinen bir işlemdir. Kızlık zarı dikimi, yırtılmış olan kızlık zarının onarılması için yapılan bir işlem olup, geçici ya da kalıcı olarak yapılabilmektedir.

Kızlık zarı dikimi çeşitleri nelerdir?


Kızlık zarı onarımı ya da kızlık zarı dikilmesi iki türlü yapılabilmektedir. Kişinin isteğine göre geçici kızlık zarı ya da kalıcı kızlık zarı olarak onarım mümkün olmaktadır.
Geçici kızlık zarı, evlenmeden birkaç gün önce (1 ile 7 gün arasında) yapılırken; kalıcı kızlık zarı dikimi istenilen herhangi bir zaman yapılabilmektedir.

Geçici kızlık zarı dikimi nedir? Ne zaman yapılır?


Geçici kızlık zarı dikimi işlemi; kalan kızlık zarı dokusunun arkasından atılan gizli dikişlerle yapılmaktadır. Geçici kızlık zarı dikiminde; özel iplikler kullanılarak ve vajinayı daraltan dikişler atılarak yapay kızlık zarı oluşturulmaktadır. Böylece ilk cinsel ilişkide kanamanın olması sağlanmaktadır.

Kalıcı kızlık zarı dikimi nasıl yapılmaktadır? (Bekaret onarımı)


Kalıcı kızlık zarı onarımı, kızlık zarının yırtılmış olan kenarları kesilerek özel mikrocerrahi tekniklerle ve özel iplikler kullanılarak yapılmaktadır. Vajina cinsel ilişki nedeniyle genişlemişse, işlem sırasında vajina daraltılması da yapılarak daha dar bir vajina oluşturulmaktadır.

Kalıcı kızlık zarı dikiminde; kızlık zarı yeniden oluşturulmaktadır. Kalıcı olarak onarılan kızlık zarında dikiş tekniği ve kullanılan ipliklerin kalitesi önem taşımaktadır.  

Kızlık zarı dikimi (Bekaret onarımı) operasyonu için cinsel ilişki sayısının önemi var mıdır?


Kızlık zarı onarımında önceki cinsel ilişkilerin sayısı ve süresinin bir önemi yoktur. Cinsel ilişki sıklığına bağlı olarak vajinada genişleme söz konusuysa işlem sırasında vajina da daraltılmaktadır.

Kızlık zarı dikimi işlemi ne zaman yapılmalıdır?


Bu yapılacak olan ameliyatın türüne bağlıdır. Bazı ameliyatlar evlilikten bağımsız olup her zaman yapılabilirken (kalıcı kızlık zarı dikimi, uzun vadeli onarım), bazıları evlenmeden 2-6 gün önce (geçici kızlık zarı dikişi, kısa vadeli onarım) yapılabilmektedir.

Uzun vadeli yani kalıcı kızlık zarı (flep operasyonları) ve mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarının tamiri ameliyatlarında ise; kişilere evlenmeden 4-5 gün önce kontrol önerilmektedir. Bu şekilde kesin sonuç elde etmek mümkündür.

Kızlık zarı dikimi Ne Kadar Sürer?


Kızlık zarı onarımı işlemi genellikle 15-20 dakika kadar süren ve lokal anestezi (bölgesel uyuşturularak) ile yapılabilen bir operasyondur. Kişinin kaygı düzeyi çok yüksekse sedasyon (Hafif uyuma)şeklinde bir anestezi verilerek kızlık zarı dikilmesi de mümkün olabilmektedir.

 

  • Kızlık zarı onarımı işleminin yapılacağı yerin cerrahi açıdan steriliteye ve temizliğe önem verilmesi

  • Hasta mahremiyeti, gizlilik ve etik değerlere dikkat edilmesi

  • Kızlık zarı onarımı için gelen genç kızın psikolojisini göz önünde bulundurulması son derece önem taşımaktadır.

  • Kızlık zarı kanaması( Kızlık yırtılması)
    Kızlık zarı en sık ilk cinsel ilişki esnasında yırtılmaktadır. Genital alana penisin sürtünmesi, kısmen girmesi, mastürbasyonda vajina içine yabancı cisim yerleştirilmesi de kızlık zarının yırtılması ve kanamasına neden olabilmektedir. Kızlık zarlarının %50-60’ı “esnek kızlık zarı” olması nedeniyle cinsel ilişkide kanamamaktadır.

  • Kızlık zarı bozulduğunda ne kadar kanama olur?

  • Kızlık zarı bozulduğunda kanamanın miktarı genelde çok azdır ve kısa sürede kendiliğine durur. Nadiren kızlık zarı kalın ya da bölmeliyse yoğun kanama gerçekleşir. Bu durumda bazen dikiş atılması gerekebilmektedir.

  • Bekaret kontrolü (Kızlık muayenesi)nedir ve nasıl yapılır?


  • Bekaret kontrolü yani kızlık muayenesi, ancak kızlık zarına dıştan özel bir muayene şekliyle bakılarak anlaşılmaktadır.  

  • Uzman doktor tarafından yapılan muayeneyle kızlık zarı (Hymen, himen)net olarak görülerek kızlık zarının bozulup bozulmadığı kişinin “bakire” olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)