Labioplasti (İç Dudak Estetiği, Özel Bölge Estetiği) Nedir?

Labioplasti; tüm dünyada genital estetik ameliyatlarının başında yer almaktadır. Labiaplasty ya da özel bölge estetiği de denilmektedir. İç dudakların kısaltılması, küçültülmesi işlemidir. Labioplasti ameliyatına eş zamanlı olarak klitoral hudoplasti (Klitoris üzerindeki cilt katlantılarının alınması) ameliyatı da beraberinde yapılmaktadır.

Labioplasti ameliyatı ile, vajina girişindeki iç dudaklar daha düzgün, daha simetrik doğal pembe renkte ve pürüzsüz görünüme kavuşmaktadır.

Labioplasti (İç dudaklar estetiği, labiaplasty) neden yapılmaktadır?

  • İç dudakların normalden büyük, sarkık ve koyu renkte olması

  • Simetrik olmayan iç dudaklar

  • Büyük dudakların dışına taşan kalın ve ödemli iç dudaklar

  • İç dudakların birleşim yerinde üstte klitoral bölgeyi de içeren, ya da altta vajina girişiyle makat arasında koyu renkte kabarıklıkların olması olması

  • İç dudaklarda (Labiumlar) renk koyulaşmaları ve kenarlarında tahrişe bağlı pürüzlü ve girintili çıkıntılı yapı oluşması

  • Büyük ve sarkık olan iç dudakların iç çamaşırına sürtünerek rahatsızlık verdiği durumlar

  • İç dudakların büyük ve kabarık olması nedeniyle mayo ve tayt giyme zorluğu yaşayanlarda

  • Genital bölgenin nemli kalması nedeniyle sık enfeksiyon, ödem ve kaşıntı durumlarında

  • Genital bölgeyle ilgili psikolojik yönden olumsuz etkileyerek özgüven eksikliği yarattığı durumlarda

  • Cinsel ilişki sırasında iç dudakların gerilmesi ve ödemi cinsel ilişkide ağrı durumlarında

Labioplasti ameliyatı nasıl yapılır?
Labioplasti ameliyatı, sedasyon anestezisi ve lokal anesteziyle yapılabilmektedir. Ortalama 1.5 saat kadar sürmektedir. İç dudaklardaki fazla ve koyu renkli fazlalıklar simetrik bir şekilde çıkarılmaktadır. Labioplasti ameliyatına mutlaka klitoris yanındaki koyu renkli fazla derilerin alınması ameliyatı (Klitoral hoodoplasti)de eklenmelidir. Eklenmediği takdirde ve sadece labioplasti yapıldığında klitoris bir mikropenis gibi çıkıntılı görünüm oluşturur. Lokal anestezi eklendiği için ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı ve acı hissedilmemektedir.

Labioplasti ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?
Labioplasti ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler detaylı olarak anlatılmalıdır. Labioplasti ameliyatlarından sonra dikişlerin açılmaması ya da enfeksiyon oluşmaması için dikkat etmek gerekir.

Labioplasti ameliyatından 3 gün sonra normal hayata, iş ya da okula gidilebilmektedir. İlk 5 gün duş alınması önerilememektedir. Kullanılacak antibiyotik ve ağrı kesici operasyon sonrası başlanılmalıdır. Dikişler ince ve kendiliğinden 20 günde eriyen yapıya sahiptir. Bu nedenle alınmasına gerek yoktur. Operasyondan 1 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilmektedir.

Labioplasti Çeşitleri Nelerdir?
Labioplasti isteği olan kişilerde; kişinin isteğine ve iç dudak büyüklüğüne ve yapısına göre farklı teknik ve şekillerde labioplasti uygulamaları mevcuttur.

‘Barby doll’ şeklinde yapılan labioplastilerde labioplasti operasyonu sonrası kalan iç dudak dokusu yok denecek kadar az olmaktadır.

Hibrit labioplasti tekniğinde ise; iç dudaklar daha az oranlarda küçültülerek doğal bir görünüm elde edilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Didem Kurban

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al