Vajinismus Belirtileri

Vajinismus belirtileri önemlidir, çünkü bir kadının kendisinde bir sorun olup olmadığını anlaması zaman alabilir. Vajinismus hastası genellikle vajinismus belirtilerine dikkat etmeden bu konudan devamlı bir kaçma ,araştırmama ve korkma sorunu da yaşar.Çoğu zaman vajinismus hastalığını kendine yakıştırmaz ya da sorunu görmezden gelerek çözmeyi erteler.

Vajinismus belirtilerini sadece cinsel ilişkiye girememek ya da zor cinsel birliktelik olarak kabul etmek yanlıştır. Vajinismusun pek çok belirtisi vardır, bunlardan en az 1 tanesinin olması vajinismus teşhisi için yeterlidir.

En önemli vajinismus belirtileri;

  1. Cinsel ilişkinin olmaması

  2. Cinsel ilişki olsa bile çok ağrılı ve acılı olması

  3. Cinsel ilişki sırasında tüm kasların kasılması

  4. Cinsel birleşme anında acıyacak düşüncesinin olması

  5. Vajina bölgesini mümkünse yok saymak

  6. Vajinaya bakamamak, vajinaya dokunmakta zorlanmak,

  7. Kadının bacaklarını hiç açamaması ya da zor açması

  8. Eşinin vajinaya yaklaşmasına izin vermemek

  9. Cinsel ilişki denemelerinde ağlama krizleri ve bayılma olması

  10. Vajinaya tampon yerleştirememek

  11. Jinekolojik muayene olamaması

  12. Smear testi yaptıramamak ya da ultrasona girememek

  13. Cinsel ilişki tam gerçekleşemediği için çocuk olamaması

  14. Cinsel ilişkide penisin baş kısmını ya da sadece uç kısmını alabilmek

  15. Kadın cinselliği, doğum, jinekolojik muayene konularında konuşulurken rahat hissetmemek, konuyu değiştirmeye çalışmak

Bu belirtilerin hepsinin aynı anda  olması gerekmez, 1 ya da daha fazlası sizde varsa vajinismus olabileceğinin işaretidir. Vajinismus belirtilerinden en çok görüleni hiç cinsel ilişkide bulunamamadır. Vajinismusun bir diğer şekinde ise; kısmen cinsel ilişkide bulunulur ama tam beraberlik zordur. Veya cinsel ilişki acılı ağrılı bir şekilde gerçekleşir.

Vajinismus muyum? Bende vajinismus var mı?

İlk gecede beraber olamayan çiftlerin sonraki her cinsel birleşme denemesi de hüsranla sonuçlanır. Çiftler bir süre sonra araştırmalara başlar ve” Acaba  Vajinismus muyum? Bende vajinismus var mı?’’ sorusu kafaları kurcalar.

Zaman geçtikçe ya da kendi başına deneyerek ve bekleyerek zaman kaybetmeden atılacak ilk adım çok önemlidir. Vajinismus sadece sizde olan olan bir sorun değil. Ülkemizde her 10-15 kadında bir görülen vajinismus sorunu acısız ağrısız ve parmak egzersizleri olmadan kısa sürede çözülebiliyor.

 

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, bizim ülkemizde özellikle ciddi oranda fazla görülen bir hastalıktır. Ortalama her 10-15 kadından birinde cinsel ilişkide ağrı ( disparoni ) ya da cinsel ilişkide kasılma, cinsel ilişkiye ağrı olacak korkusuyla ilişkiye girememe durumu vardır. Bu sorunun adı vajinismustur.

Çoğu hastamız daha önceden psikoloğa gittiğini ancak verilen parmak egzersizi ödevlerini yapamadığını belirtiyor. Zaten parmak egzersizini yapabilsem penisi de içime alıp, eşime izin verirdim diyorlar. Haklılar…Bu nedenle vajinismus tedavisinde ağrısız ve etkili kalıcı tedavi sağlayan yeni yöntemler geliştirildi.Bu nedenle evde kendi kendine parmak egzersizi yapmaya çalışan ve  her seferinde vazgeçip üzülen hastalar yeni ve kolay yöntemlerin olduğunu bilmeliler.

Bilinçaltı korkular giderilmeden, hastalarımız rahatlamadan, egzersiz yapabilmeleri mümkün değildir. Önce korkuya neden olabilecek fiziksel- anatomik bir sorunun olup olmadığının kontrolü gerekmektedir. Dıştan sadece gözle yapılan muayene ile kızlık zarının durumuna, kalın mı, kanama çok olur mu, bölmeli mi gibi ayrıntılara dikkat edilmelidir. Ayrıca bu muayene sırasında vajinismusun derecesi de saptanıp değerlendirilmektedir.

Vajinismus Tedavisi

Cinsel ilişkide her seferinde yaşanan panik ve korkuların nedenini anlamak gerekmektedir. Bazı hastalar çok acı ağrı duymaktan korkar, bazısı ölecekmiş gibi hisseder, bazısı çok kanama olacak korkusu taşır. Bazen de nedenini anlayamıyorum, korkmuyorum ama bu tepkileri her seferinde istemeden de olsa veriyorum der.

Eğer fiziksel acı yaratacak bir sorun yoksa, psikolojik korkunun tedavisine başlanır. Adım adım gidilerek egzersizlerle bilinçaltı huzurlu ve rahat hale getirilir ve vajina kasılmaları giderilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)