Kola vücudunuzu nasıl etkiliyor?

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 29 Nisan 2017 • Yorumlar:

Şekerli içeceklerin obezite, tip 2 diyabet ve diş çürüğü gibi sağlık sorunlarına sebep olduğu bilinmektedir.

Kola içtikten sonra bu içeceklerin vücudunuza ne yaptığını tam olarak merak ettiniz mi?

Bir kutu kolada yaklaşık 10 çay kaşığı şeker bulunur.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, ABD nüfusunun yaklaşık yarısı her gün kola içiyor; bu içeceklerin tüketimi gençler ve genç erişkinler arasında en yüksek düzeydedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günlük 6 çay kaşığından fazla şeker tüketmemeyi öneriyor; günde yalnızca bir kutu kola içmek bile bu değerin üzerine çıkmamıza neden oluyor. Bu nedenle, şekerli içecek tüketiminin bir dizi sağlık durumu ile ilişkilendirilmesi şaşırtıcı değil.

Harvard Halk Sağlığı Yüksek Okulu'na göre, günde 1-2 kutu kola içen insanlarda % 26 oranında daha fazla şeker hastalığı gelişiyor ve Medical News Today, şeker hastalığına bağlı, dünyada her yıl 184.000 ölümün yaşandığını iddia eden bir çalışma rapor etti.

330 ml kapasiteli kola tüketimi 1 saat içinde vücuda yapabileceği zararılar nelerdir ?

Kola, beyin ödül ve zevk merkezini eroin kadar güçlü bir şekilde uyarır.
Kan şekeri seviyeleri kolayı içtikten 20 dakika sonra dramatik bir şekilde artar, ve bu durum insülin patlamasına neden olur, ve karaciğer vücudumuzda dolaşan yüksek miktardaki şekeri yağa çevirir.

40 dakika içinde vücut, koladaki tüm kafeini absorbe ederek damarların genişlemesine ve kan basıncında bir artışa neden oldu. Bu noktada beyindeki adenosin reseptörleri bloke edilmiş ve yorgunluk önlenmiştir.

Beş dakika sonra, dopamin üretimi arttar ve beynin zevk-ödül merkezlerini uyarır. Kolanın bu merkezi uyarması, eroinle benzer şekilde etki eder ve bizi başka bir kola istemeye yönlendirir, böylece bağımılık başlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)