Kolon kanseri ve tarama yöntemleri

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 13 Nisan 2017 • Yorumlar:

Kolon kanseri dünyada kanser ölümünün ikinci önde gelen sebebidir bu nedenle kolon kanseri dikkat edilmesi gereken ciddi bir  sağlık sorunudur.

Riskinizi azaltmanın hatta kolon kanserini önlemenin birçok yolu vardır. Kolon kanserini önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey taranmaktır.

Soru: Neden kolon kanseri taraması önemlidir?

Cevap: Kolon kanseri, kolonun mukozasında(iç yüzünde) oluşan küçük bir polipten kaynaklanır. Bu küçük polip yavaş yavaş büyür ve büyür. Yeterince büyük olan bu polip kanseri geliştirir ve yayılmaya başlar.

Polipten kansere yakalanma sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü hatırlamak önemlidir. Kansere dönüşmeden önce polibi yakalamak için tarama yapmak çok önemlidir.

Bir polipi sapı üzerinde oturan bir mantar olarak düşünün. Bir cerrah kolonoskopi ile polibi görürse polibi kesebilir ve çıkarabilir.

Soru: kolon kanseri için nasıl tarama yapıyorsunuz?

Cevap: Bugün kolon kanseri taraması için birden fazla yol var.

Bu seçenekler şunları içerir:

• Kolonoskopi: Kolonoskopiden önce, kalın bağırsağınızı temizlemeye yardımcı olan bir sıvı içerek bağırsağınızı hazırlamanız istenecektir. Ardından, doktorlar polipler veya kanser için kolonun içini incelemek için bir ucana  kamera bağlı  bir cihaz kullanıyorlar. İnceleme rahatsızlığa-huzursuzluğa neden olabilir, bu nedenle işlem sırasında sakinleştirici ilaçlar verilebilir veya uyutulabilirsiniz.. Bir polip bulunursa doktorunuz  aynı anda onu alabilir.

• Dışkıda gizli kan testi: Bu test dışkıda bulunan kanı tespit eder. Verilen bir karta küçük bir dışkı örneği yerleştirip kan testi yapan bir laboratuara gönderirsiniz. Kan bulgusu varsa, doktorunuz size daha ileri inceleme için kolonoskopi yaptırmanızı tavsiye edebilir.

• Sigmoidoskopi: Sigmoidoskopi kanserlerin yüzde 60'ının tespit eder. Kalın bağırsağın alttaki üçte birine bakan başka bir inceleme türüdür.

• Baryumlu lavman: Bu test sırasında, baryum sıvısı bir lavman yoluyla barsak içine konur ve daha sonra bir röntgen çekilir. Baryum, röntgen filmini iceleyen doktor için herhangi bir polip veya kanseri tespit edebilir.

• Sanal kolonoskopi: Tomografi taraması ile yapılan kolonoskopi türü, duyarlılığı normal kolonoskopiye göre daha az.

Soru:  Hangi taramanın sizin için en uygun olduğunu nereden biliyorsunuz?

Cevap: Çoğu doktor, 50 yaşından itibaren sağlıklı kişilerin her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalarını önerir. Kolon kanserlerinin büyük bir kısmı 50 yaş sonrası gelişir. Kolonoskopi doktorların kolon kanserini tespit etmesinin en etkili yoludur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)